browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Vis boetes 2013

Geplaatst door op 07/01/2013

Als je gaat vissen kun je er maar beter voor zorgen dat je de juiste vergunning bij je hebt en je aan alle regels houdt. De boetes voor het overtreden van de regels worden namelijk ieder jaar hoger en zijn niet mals. Hieronder heb ik een kort overzicht gemaakt met de actuele bedragen voor 2013.

Visboetes

– Zonder vispas vissen met 1 hengel: € 200,-
– Zonder vispas vissen met 2 of meer hengels: € 300,-
– Je vispas niet kunnen tonen tijdens het vissen: € 90,-
– Nachtvissen op plekken waar het niet is toegestaan: € 90,-
– Vissen buiten het toegestane seizoen: € 90,-
– Vissen in verboden water met een peur: € 200,-
– Vissen in verboden water met 1 of 2 hengels: € 130,-
– Vissen in verboden water met meer dan 2 hengels: € 300,-
– Vissen in verboden water met 2 of meer peuren of een ander vistuig: € 300,-
– Gerookte aal kleiner dan 25 cm. in bezit hebben: € 260,-
– Ondermaatse vis meenemen: € 130,-
– Met levend aas vissen: € 360,-

Overige boetes

Vismop worm zwemles– Afval achterlaten: € 130,-
– Nachtrust verstoren: € 130,-
– Geluidsoverlast veroorzaken: € 130,-
– Beplanting beschadigen: € 130,-
– Buiten paden of in beplantingen bevinden: € 45,-
– Wildplassen / poepen: € 130,-
– Wildkamperen: € 130,-
– Brand stichten / vuur stoken: € 250,-

De bovenstaande bedragen zijn gebaseerd op de website van het Openbaar Ministerie. Hier kun je zelf ook eenvoudig andere boetebedragen terugvinden.

Let op: een gesloten vistent is op veel plekken niet toegestaan en valt onder wildkamperen!

Update: bekijk hier de actuele vis boetes voor 2014!

31 reacties op Vis boetes 2013

 1. Dylan

  En hoe zit het dan met vissen met 2 of meer hengels (3) . Met een vispas voor 2 hengels?

  Dus eigenlijk vissen met 1 hengel te veel?

  • sportvisblog

   Als je met 3 hengels vist en je hebt een vispas voor 2 hengels, dan vis je dus met 1 hengel zonder vergunning. De boete hiervoor is waarschijnlijk € 200. Je kunt daarom beter een derde hengeltoestemming aanschaffen (kost € 25).

 2. Maarten

  dus als je met een tentje staat die dicht is ( ga er van uit dat als t deurtje open staat hij nogsteeds “dicht” is) zit te nacht vissen waar dit eigenlijk niet mag, je en een bekeuring krijgt voor de tent en voor t nachtvissen…..

  • sportvisblog

   Hallo Maarten,

   Dat klopt, als je een slecht gehumeurde controleur treft kun je hier zeker op rekenen.

   Johan

 3. henk

  ik ben in bezit van 2 vispassen mag ik nu ook met 4 hengels vissen ????

  • sportvisblog

   Hallo Henk,

   Nee, zo werkt het niet. Als je lid wordt van een tweede hengelsportvereniging krijg je een extra vispas, maar de regels blijven hetzelfde (standaard 2 hengels en maximaal 3 hengels met een derde hengeltoestemming). Waarom wil je eigenlijk met 4 hengels vissen? Dat lijkt mij wat veel..

   Johan

 4. nero

  Beste bloglezers,

  Mijn zoon wil graag eens ervaren hoe het is om te vissen. Na het een en ander op te hebben gezocht begrijp ik dat, hij wil mij graag erbij hebben en zelf is hij onder de 14 jaar, ik dus verplicht ben om als toeschouwer, een vispas aan te schaffen, die nog maar 4 maanden geldig is..

  Waar het ‘vroeger’ inging vanaf de datum/maand waarin je de pas kocht is het nu zo geregeld dat ie het lopende jaar van jan. t/m dec. geldig is. Nu wil mijn zoon waarschijnlijk maar een paar keer vissen en dan heeft ie de lot er weer vanaf en het boeit mij eerlijk gezegd ook niet zo veel…

  Nu de vraag aan de lezers/kenners/moderator en de vraag is voor eigen risico en niet bedoeld om illegaal vissen te gaan promoten.

  Mijn vraag: hoe hoog is de pakkans tegenwoordig, laten we zeggen in de regio Zuid-Oost Drenthe, als ik met een eenvoudig werphengeltje en wat brood ergens langs de waterkant, zo onopvallend mogelijk, hoogstens een uurtje mijn zoon wil laten proberen wat blanke voorntjes te vangen en die natuurlijk weer terug te zetten?.
  Ik weet het is een qwestie van afwegen, het bedrag er voor over moeten hebben, maar ik ben toch benieuwd nu overal op lijkt te worden bezuinigd hoeveel controleurs er in de genoemde regio dagelijks rondrijden?.

  Alvast bedankt voor uw reactie.

  mvg,
  Nero

 5. sportvisblog

  Hallo Nero,

  Je kan ook een jeugdvispas of jeugdvergunning kopen. Daarnaast geven sommige hengelsportverenigingen ook dag- en weekvergunningen uit. Zie verder http://www.sportvisblog.nl/algemeen/welke-vergunning-heb-ik-nodig/

  Groeten, Johan

  • Nero

   Hallo Johan,

   Bedankt voor de info. Ik heb mij er beter in verdiept en heb het volgende besluit alvast met mijn zoon genomen. Volgend jaar direct in januari een vispas kopen…Wij gaan toch of samen of ik af en toe alleen. Ben je direct van een hoop regeltjes verlost…

   gr. Nero

 6. frits

  Eind vorig jaar door de crisis werkloos geworden. hierdoor heb ik er voor gekozen te bellen met de hengelsportvereniging en aan te geven dat het op dat moment niet haalbaar was om de vispas af te nemen. had de penningmeester nog niet meegemaakt dat iemand netjes belde om dit aan te geven. mondeling (via telefoon) afgesproken dat ik of contact zou zoeken wanneer het weer financieel haalbaar was, of naar de hengelsportzaak waar de vereniging zijn passen verkoopt.

  zo gezegd in april naar die bewuste hengelsportzaak geweest en opnieuw ingeschreven voor een vispas . 2 maand later (!!) krijg ik van de federatie een mededeling dat ik ben geroyeerd door meneer de penningmeester van de vereniging. blijkbaar door de hengelsportzaak bij een andere vereniging ingeschreven. contact gezocht met de federatie voor informatie.

  na meerdere gesprekken met de bewuste vereniging en daarbij steeds de toezegging het royement op te heffen, heb ik vandaag nog geen vispas. hengelsportfederatie kan niets doen omdat de vereniging moet opheffen.

  ik heb die strijd dan ook opgegeven en ben gewoon gaan Vissen, gewapend met mailing van de federatie en mijn tijdelijke vispas op zak.

  nu ben ik benieuwd… ben ik nu strafbaar?

  daarnaast, bestaat er ook een overkoepelende klachtenorganisatie voor dit soort gevallen?

 7. Hans

  Waar kan je gerookte aal vangen? Het staat er echt.

  • sportvisblog

   Haha, dat zal niet meevallen inderdaad 🙂 Voor de volledigheid is deze boete er echter ook bij gezet, hij wordt namelijk ook genoemd bij de boetes voor ondermaatse vis op de website van het Openbaar Ministerie.

 8. Henk visser

  Vissen in een natuurgebied van staats bos beheer met 2 hengels, wat gaat dat me kosten? 🙁

  • sportvisblog

   De boete voor het vissen in verboden water met 2 hengels is al 130 euro. Hier kan nog een extra boete bovenop komen als je het natuurgebied bijvoorbeeld niet eens mag betreden. Mijn advies is om het niet te doen, er zijn toch genoeg mooie plekken waar je wel mag vissen!

 9. Visser

  Ik heb net een boete gekregen van 90 euro omdat ik alleen mijn pasje bij had en geen boekje/bijbehorende lijst. Is dit terecht denken jullie? of kan ik bezwaar schrijven?

  • sportvisblog

   Het is inderdaad heel kinderachtig, maar de regels zijn helaas zo dat je altijd je Vispas samen met de Lijsten van Viswateren bij je moet hebben. Bij mij is er nog nooit naar dat boekje gevraagd, maar bij controle moet je ze wel allebei kunnen tonen.

   Groeten, Johan

 10. jack

  Ik vind de hele organisatie rond het vissn en het idiote hoge bedrag van 45 euro voor een vispas thuishoren in de catgorie mafiosi. Reken maar eens uit hoeveel miljoen die paar boeven die zich bestuur noemen binnenhalen en onderling verdelen. We hadden dit nooit toe moeten staan. Boetes zijn vervolgens nog hoger dan het beroven van iemand. Het recht binnen visland is volkomen zoek.

 11. jeroen

  die bedragen gaan nergens over met levend aas vissen EUR 340 pfff door rood rijd is vele malen gevaarlijker en nog goedkoper ook de verhoudingen zijn echt zoek in dit land.

  • bb

   en een strafblad voor dierkwelling/diermishandeling , want je hebt een bekeuring van boven de 300 euro gekregen !!

 12. marcel bosma

  Ik viste met een vers voorntje, had hem vanuit de emmer dood op de grond gegooid, haak hem aan en gooi in,
  Gelijk daarna controle van twee boa,s,
  Visje hapte nog net een keer echt, niet te geloven.
  Dierenkwelling namen ze het,.
  360 euro

 13. Loris

  Ik ben 13 en als ik aan het vissen ben zonder vispas kan ik dan ook een boete krijgen???

  • sportvisblog

   Ja, want onder de 14 jaar heb je een jeugdvispas nodig. Er is één uitzondering: als er een volwassene (met vispas) bij is, dan mag je ook zonder vergunning met maximaal 1 hengel vissen.

 14. meine

  Ik heb net zins 2 maanden vispas mag ik dan met 1 vaste en een werphengel vissen

  • sportvisblog

   Dat klopt, je mag met 2 hengels vissen en het maakt hierbij niet uit of het vaste hengels of werphengels zijn.

 15. henk

  Ik heb de lijst van vis wateren niet gekregen (dat dikke boek) maar de gezamenlijke lijst wel (dat dunne boekje ) is die ook geldig of moet ik echt die dikke hebben en waar kan ik die krijgen

  • sportvisblog

   Hoi Henk,

   Het is vanaf 2015 niet meer verplicht deze boekwerken mee te nemen. Je mag nu ook de VISplanner App (iPhone of Android) of de mobiele website m.visplanner.nl gebruiken.

 16. Willem Sodenkamp

  Het is niet te geloven wat als ik de prijzen zie van de boetes.
  Dat er regels zijn prima, maar zoals gewoonlijk in dit landje zijn we weer door geslagen.

 17. peter van tienhoven

  Mag men met twee werphengels met doodaas vissen ? heb een geldige vis pas

 18. Ticho hes

  Ik heb wel een visas besteld maar nog niet binnen en ik het wel een boekje mag ik dan vissen??? En mag ik met dat ook vissen met twee hengels??

 19. D. Prinsen

  Ben aangehouden door een BOA . Hij zag dat ik met vier hengels viste terwijl ik een vergunning heb voor drie hengels. Heb mij meteen verontschuldigd maar de man wilde niet om het kostte mij 350 euro. Klopt dit bedrag? ? De BOA heeft zich ook niet gelegitimeerd is dit verplicht? ? Ook kreeg ik de boete niet in handen maar hij zou hem opsturen. Zuur dagje vissen! !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *