browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Welke vergunning heb ik nodig?

Geplaatst door op 18/01/2016

Als je gaat vissen heb je over het algemeen een Vispas nodig. Alleen voor het vissen op zee is een vergunning niet verplicht, maar op andere plekken riskeer je hoge vis boetes als je zonder de juiste visvergunning gaat vissen. Maar welke vergunning heb je nu precies nodig? Lees het hieronder.

De kosten voor een visakte vallen in Nederland erg mee vergeleken bij andere landen. Voor zo’n 30-40 euro kun je het hele jaar door in heel Nederland vissen. Bovendien worden er met de contributie allerlei mooie dingen gedaan voor de sportvisserij, dus je geld wordt in ieder geval goed besteed.

Vispas

Vispas vergunningOm in Nederland te mogen vissen moet je lid worden van een hengelsportvereniging. Als je 14 jaar of ouder bent dan krijg je de Vispas. De jaarlijkse contributie bedraagt ongeveer 30 tot 45 euro. Het exacte bedrag is afhankelijk van de hengelsportvereniging waarvan je lid wordt, omdat er naast de vaste landelijke afdracht ook een contributie voor de vereniging zelf in zit verwerkt.

Met deze pas mag je met twee hengels vissen met alle toegestane aassoorten in de wateren die in de Lijsten van Viswateren of Visplanner App vermeld staan. Let wel op dat je de vispas altijd samen met deze lijst (of natuurlijk de app op je mobiele telefoon) bij je hebt. Je bent namelijk verplicht ze allebei te tonen als je gecontroleerd wordt aan de waterkant!

Visplanner

Sportvisserij Nederland gaat gelukkig met de tijd mee en daarom is de VISplanner geïntroduceerd. Voortaan hoef je daardoor geen compleet boekwerk meer mee te sjouwen inclusief allerlei aanvullingen. Vanaf 1 januari 2015 is de VISplanner namelijk wettelijk geldig als toestemming om in de wateren te mogen vissen die in de Lijst van Nederlandse Viswateren vermeld staan. Het dikke boekje is dus verleden tijd!

Hoe het werkt? De visplanner is beschikbaar via een App (zowel voor de iPhone als voor Android telefoons) of gewoon via de mobiele website m.visplanner.nl. Je voert hier je vispasnummer in (het 13-cijferige nummer rechtsonderin op de voorkant van je vispas) en de plaats of postcode en je drukt op zoeken. Vervolgens zie je precies waar je wel en niet mag vissen, makkelijker kan bijna niet. Uiteraard moet je naast je telefoon wel altijd je VISpas bij je hebben.

Tip: naast superhandig is dit natuurlijk ook nog eens veel beter voor het milieu, iets wat ons als sportvissers toch zeker aan moet spreken. Geef daarom via de website www.viswaterlijst.nl aan dat je voortaan geen papieren lijst meer wilt ontvangen omdat je de visplanner gebruikt.

Extra vispas

In de landelijke lijst met viswateren staat ongeveer 85% van het binnenwater vermeld waar je mag vissen met de vispas. Als je wilt vissen in bepaalde wateren die niet in de landelijke lijst staan, of mee wilt doen aan wedstrijden van andere verenigingen, dan kun je ook lid worden van meerdere hengelsportverenigingen. Je ontvangt dan een extra vispas, die overigens wel een stuk goedkoper uitvalt dan de eerste vispas. Je betaalt hiervoor alleen de contributie van de betreffende hengelsportvereniging en 3,50 euro administratiekosten.

Kleine vispas

Naast de normale vispas, is er ook een kleine vispas verkrijgbaar. Deze is echter voor de meeste sportvissers niet interessant, omdat hij veel beperkingen kent. Zo mag je maar met één hengel vissen in slechts enkele delen van rivieren en kanalen. Ook het vissen op roofvis is met de kleine Vispas niet toegestaan, je mag dan alleen vissen met de zogenaamde ‘aangewezen aassoorten’ (wormen, brood, aardappel, deeg, granen en dergelijke). Mijn advies is dan ook om gewoon lid te worden van de lokale hengelsportvereniging en een normale vispas aan te schaffen. Het kost misschien een tientje meer, maar je hebt veel meer mogelijkheden!

Jeugdvispas en jeugdvergunning

Ben je nog jonger dan 14 jaar? Dan kom je in aanmerking voor de jeugdvispas, die een stuk goedkoper is dan de normale vispas. Net als bij de vispas mag je hiermee gewoon met 2 hengels vissen in alle wateren uit de landelijke en federatieve lijst.

Vis je maar met één hengel en alleen in het verenigingswater? Dan kun je ook kiezen voor een jeugdvergunning. Je bent dan wel weer beperkt tot de aangewezen aassoorten: brood, aardappel, deeg, kaas, granen en zaden, wormen, steurkrab, insecten, insectenlarven en nabootsingen daarvan (niet groter dan 2½ cm).

Als je echter onder begeleiding van een volwassene met één hengel gaat vissen heb je helemaal geen vergunning nodig. Voorwaarde is dan wel dat deze volwassene een kleine of normale vispas heeft. Er mogen op deze manier een onbeperkt aantal kinderen mee.

Zeevispas

Als je gaat zeevissen heb je geen vergunning nodig. Toch is er wel een speciale zeevispas voor zeevissers verkrijgbaar. Voor sommige zoute Deltawateren (het Veerse Meer en het Grevelingenmeer) is een vergunning namelijk wel verplicht. Ook als je zeeaas wilt spitten in het Deltagebied of mee wilt doen aan viswedstrijden heb je een vergunning nodig. Speciaal voor zeevissers is er daarom een zeevispas verkrijgbaar, die dus alleen voor zoute wateren geldig is.

Nachtvissen

Vergunning nachtvissen

Om ‘s nachts te vissen heb je vanaf 2013 naast je vispas ook een speciale nachtvistoestemming nodig. Deze nachtvistoestemming kun je online bestellen via de websites van de federaties en de KSN voor een vast bedrag van 10 euro. Met deze vergunning mag je in alle wateren nachtvissen waarbij een maantje is afgebeeld in de nieuwe Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren 2013-2014-2015. Daarnaast is het nachtvissen op veel plekken nu het hele jaar door toegestaan, waar het eerst alleen mogelijk was in de maanden juni, juli en augustus.

Derde hengel

Als je met een derde hengel wilt vissen is dat op bepaalde wateren ook toegestaan. Je hebt hiervoor een derde hengeltoestemming nodig, die je ook weer kan kopen op de websites van Sportvisserij Zuidwest Nederland, Sportvisserij Nederland en de KSN. In 2013 zijn de kosten van deze landelijke toestemming 25 euro, en hiermee mag je met drie hengels vissen in alle wateren die een ‘3’ als symbool hebben in de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren 2013-2014-2015. De mogelijkheid om met 3 hengels te vissen is vooral voor karpervissers interessant.

Meevistoestemming

Tip: Met de nieuwe meevistoestemming kun je nu ook mensen meenemen met vissen die nog geen visvergunning hebben. Je mag steeds 1 persoon voor maximaal 1 dag mee laten vissen, met een maximum van 3 personen. Een leuke manier om iemand kennis te laten maken met de hengelsport zonder dat hij of zij direct een een Vispas aan hoeft te schaffen.

Wil jij je vriend, vriendin of buurman een keer meenemen met vissen? Bestel dan online de gratis meevistoestemming!

Doe de vispas check!

Twijfel je ondanks bovenstaande uitleg nog welke vergunning je nodig hebt? Doe dan de online VISpas Check om te zien welke visvergunning het beste bij jou past.

141 reacties op Welke vergunning heb ik nodig?

 1. Van Hulle Johan

  Hallo,
  Ik kom binnenkort voor een drietal dagen naar Nederland en zou dan ook eens willen vissen (witvis).
  Welke vergunning heb ik voor twee dagen nodig en waar kan ik die aankopen?
  Sportieve vissersgroeten,
  Johan uit België

  • sportvisblog

   Hallo Johan,

   Normaal gesproken heb je hiervoor een vispas nodig samen met de bijbehorende lijst van viswateren. Als je echter slechts eenmalig 2-3 dagen gaat vissen is het een beetje overbodig om hiervoor een volledige vispas aan te schaffen. Daarom bestaat er een wettelijke uitzondering en mogen hengelsportverenigingen ook dag- en weekvergunningen uitgeven. Hiervoor kun je daarom het beste even contact opnemen met de plaatselijke hengelsportvereniging waar je naar toe gaat.

   Succes en alvast een goede vangst!

  • Thomas

   Ik zal graag willen snoeken en ik ben nog 11 maar heb je dan ook een vispas nodig

  • Alex Olieman

   Ik heb vier kinderen van 13 en jonger die af en toe willen vissen. Als één een jeugdvispas heeft, mogen de anderen dan met deze persoon mee vissen?

   Als ik een kleine vispas aanschaf, mogen deze vier kinderen dan onder mijn begeleiding vissen als ik er wel bij ben maar niet vis?

   • sportvisblog

    Ik heb vier kinderen van 13 en jonger die af en toe willen vissen. Als één een jeugdvispas heeft, mogen de anderen dan met deze persoon mee vissen? -> Nee

    Als ik een kleine vispas aanschaf, mogen deze vier kinderen dan onder mijn begeleiding vissen als ik er wel bij ben maar niet vis? -> Ja

 2. van roeyen luc

  hallo,

  k zou graag gaan strandvissen aan de Westerschelde (Breskens, Cadzand, Ostenisse en andere) en ook misschien zelfs aan het Veense Meer.
  welke vergunningen heb ik nodig voor deze ?er worden niet meer dan twee vishengels gebruikt.
  en mag ik ook zelf strandpieren steken ?

  mvg,
  Luc

 3. De bekker

  Hallo sportvissers !
  Ik zou graag in Nederland een paar dagen op vakantie komen met de Camper !
  Als hobby visser zoek ik vaak het water op . De openbare waterlopen rivieren !
  Hoe en waar kan ik aan een vispas komen voor een paar dagen ? ?
  Gr. De bekker

 4. ton de vos

  welke vergunning heb ik nodig om op pier 1 in rotterdan te vissen en met hoeveel hengels ik dat dan en wat zijn de kosten

  • sportvisblog

   Met een vispas mag je met 2 hengels in het binnenwater vissen. De jaarlijkse kosten zijn circa 35-40 euro (de contributie verschilt per hengelsportvereniging).

   Johan

 5. anoniem

  hallo mede vissers
  vinden jullie ook dat mensen onder de 14 jaar gewoon zou mogen vissen zonder begeleider met vispas
  mijn zonen willen heel graag vissen maar ik heb geen vispas en heb ook geen intensies om ze te kopen
  omdat ik niet zoveel geld heb als de meeste mensen dus een beetje onnodig vinden jullie niet??

  • anoniem

   Helemaal mee eens

  • herbert

   deels mee eens.
   kinderen onder de 14 moeten een begleider bij zich hebben omdat deze vaak ook niet precies weten wat ze moeten doen en ze niet verantwoordelijk zijn voor de fouten die er gemaakt kunnen worden.
   Daar is de begeleider voor met name.
   Verder als die kinderen een vispas kopen (vergunning van de lokale vereniging) mogen ze gewoon zonder begeleiding gaan vissen)

 6. Nvt

  Hallo,
  Mijn zoon (10 jaar) wil vissen in de openbare vijver bij ons achter t huis. Is er dan ook een vergunning nodig? Er wordt daar brood of helemaal niets gebruikt tijdens het vissen. Hij wil het gewoon eens proberen.

 7. WouraWerurged

  zeer interessant, bedankt

 8. Ad Bernaards

  Hoi Hoi.

  Mijn vraag is :

  Is het mogelijk om aan een visvergunning te komen zonder lid te worden van een of andere visvereniging ?
  Dit vraag ik omdat er in mijn omgeving geen visclub is.

  Met vriendelijke groet Ad Bernaards

 9. Marcel Bruin

  Hallo,

  Mijn vraag: Wij als huurdersvereniging willen met een paar kinderen een middagje vissen in een sloot. Wat voor vergunning hebben wij nodig? Hoeveel kinderen mogen onder begeleiding van een volwassene vissen?

  Met vriendelijke groeten,

  Marcel Bruin

 10. sportvisblog

  Hallo Marcel,

  Als deze kinderen jonger zijn dan 14 jaar, dan hoeft alleen de volwassen begeleider een vispas te hebben. Het maakt verder niet uit hoeveel kinderen er mee gaan.

  Veel plezier!

  Johan

 11. Alex

  Hallo,

  Ik heb een vraag over de Vispas. Ik wil deze online bestellen en de prijzen varieren nogal. Maakt het uit waar ik de Vispas bestel? Stel, ik woon in Limburg en koop online een Vispas bij een vereniging in Groningen. Kan dat?

  Alvast bedankt!

 12. sportvisblog

  Hallo Alex,

  Je kunt natuurlijk ook in Groningen lid worden van een hengelsportvereniging, maar zoveel geld scheelt dat toch ook weer niet? Er kunnen bovendien voor regionale wateren weer beperkingen zijn als je niet van de plaatselijke hengelsportvereniging lid bent (denk bijvoorbeeld aan wateren die niet in de landelijke lijst staan). Bovendien steun je hiermee de regionale hengelsportvereniging, wat jou uiteindelijk ook weer ten goede komt (aanleg vis steigers, vis uitzettingen enzovoorts).

  Johan

 13. C.Dubbeld

  ik wil vissen in de nieuwe maas bij Schiedam (havengebied/fruitpier) heb ik hiervoor een vergunning nodig?
  het is toch open water met durecte verbinding met de zee?
  hoor graag

  • sportvisblog

   Als je ouder bent dan 13 jaar moet je hier een visvergunning hebben.

 14. alex

  senioren die puur voor recreatie willen vissen wat kost daar de vispas.?

 15. sportvisblog

  Hallo Alex,

  Er is geen aparte regeling voor senioren, iedereen vanaf 14 jaar moet een vispas in bezit hebben. Zoals je hierboven kan lezen verschillen de kosten per hengelsportvereniging, maar ligt dit gemiddeld rond zo’n 30 – 45 euro.

  Johan

 16. Gemmy

  Ik en mn vriendin (beiden 25) willen van de zomer gaan vissen bij wat slootjes bij ons in de buurt.
  Mijn vraag is nu of we beiden een vispas nodig hebben, of enkel 1 van ons.
  Ieder 1 hengeltje. Of hebben we ook beiden genoeg aan ieder een kleine vispas? Heb wat zitten googlen maar kon niet duidelijk het antwoord vinden op deze 2 vragen.

  Lief gemmy

  • sportvisblog

   Hoi Gemmy,

   Jullie hebben dan allebei een vispas nodig. Dit kan een kleine vispas zijn, maar dan mag je bijvoorbeeld weer niet op roofvis vissen. Ik adviseer daarom gewoon een normale vispas, dit is niet veel duurder en biedt veel meer mogelijkheden.

   Veel visplezier!

   Johan

 17. melvin van tuil

  hallo sportvisblog,

  ik krijg op 23 aug een 2e hengel voor mijn verjaardag (al mag ik die hebben met mijn vispas), maar ik wil gaan karperen
  heb ik daar nog een apparte vis vergunning voor nodig of kan dat gewoon met mijn vispas die ik al heb
  ik kwam er niet echt uit na pak en beetj 3 uur te hebben staan zoeken hopelijk weten jullie het

  gr
  melvin

  • sportvisblog

   Hoi Melvin,

   Nee hoor, voor het vissen op karper heb je geen andere vergunning nodig dan de vispas (tenzij je wilt gaan nachtvissen natuurlijk).

   Johan

 18. dennis wijnands

  Ik wil gaan vissen op het kanaal welke vergunning geb ik nodig ik heb een vispas van HSV bliekske

  • sportvisblog

   Hoi Dennis,

   Ik heb geen idee in welk kanaal? Maar een Vispas lijkt me zeker voldoende als je je aan de regels houdt m.b.t. bijvoorbeeld aassoorten en max. 2 hengels.

 19. Afran

  Als ik maar voor 1 keer wil vissen in een kleine sloot en ook nog eens met gewoon brood als aas welke vergunning heb ik dan nodig?

 20. Lieve

  Hey

  in de zomer gaan we naar Groningen voor 4 tal dagen, mijn man wilt daar wel eens een dagje of twee dagen gaan vissen. Welke vergunning heb er er voor nodig, ik weet niet hoe die visvijver heet en wat vis dat er op zit.
  gtz

 21. william

  Vraag ik ga met me zoon vissen(6jaar) heb de vis pas .
  Me zoon kan tot 15 jaar met me mee.

  Mag ik zelf met 2 hengels vissen en me zoon dan met 1 hengel.
  Of is het max 2 hengels

  • sportvisblog

   Je mag zelf gewoon met 2 hengels blijven vissen. Je zoon mag dan inderdaad ook met 1 hengel vissen.

   Overigens ligt de grens op 14 jaar, dus niet op 15 jaar. Maar aangezien hij nog maar 6 jaar is, is dat natuurlijk geen probleem.

 22. timo

  Hallo.
  Ik heb een vraagje.
  Kan ik met de gewone vispas van 2015 ook op de maas vissen of moet ik daar een speciale vispas voor aanvragen ik heb een vispas van sint petrus.

  Mvg timo

 23. sportvisblog

  Update 2015: Vanaf nu is het niet meer verplicht de complete papieren lijst met viswateren bij je te hebben. Je mag voortaan ook de VISplanner App gebruiken (iPhone of Android) of de website m.visplanner.nl. Dat scheelt weer!

 24. timo

  welke vispas heb je nodig voor bij Brouwersdam.
  want ik wil daar in mei graag gaan vissen op haring vissen.

  groetjes timo

  • sportvisblog

   Hoi Timo,

   Voor de brouwersdam heb je geen visvergunning nodig als je in de Noordzee vist. Maar let op: als je aan de kant van het Grevelingen meer gaat vissen dan heb je een Vispas of Zeevispas nodig!

   Groet, Johan

 25. Petra

  Hallo,

  Aan mijn tuin (koophuis) grenst een sloot en aan de volkstuin (particulier bezit) grenst ook een sloot. Is hier een visvergunning voor nodig ondanks dat dit geen openbaar terrein is?

  m.v.g.
  Petra

  • sportvisblog

   Deze sloot is geen particulier bezit, dus een visvergunning is dan inderdaad verplicht.

 26. J.A. Klos

  Stel, ik ga met een camper op vakantie in Overijssel (ik ken daar verder geen hengelsportverenigingen, namen van sloten e.d.) en zie daar een mooi watertje waar ik zou willen vissen. Bestaat er in Nederland een vispas waardoor ik niet eerst moet gaan uitzoeken of dit is toegestaan?

 27. Maurice

  Binnenkort wil ik samen met mijn maat weer eens gaan vissen, maar ik begrijp dat hele vispas gedoe niet echt. Stel ik wordt lid van een visvereniging uit het midden van het land, moet ik dan voor het zuiden van het land ook weer een aparte vergunning nemen of is de vispas (met lidmaatschap vereniging) voldoende voor alle wateren die verpacht zijn ?

  • sportvisblog

   Hoi Maurice,

   Dat hangt er helemaal van af op welk water je wilt gaan vissen. Kijk anders eens op http://www.visplanner.nl dan zie je precies of een Vispas voldoende is, of dat je ook van een lokale vereniging lid moet worden.

   Groet, Johan

 28. Geert Jan

  Ben je voor nachtvissen een normale vispas met nachtvispas nodig of kan dat ook in combinatie met een kleine vispas?

  • sportvisblog

   Ik dacht alleen met een normale Vispas, maar kan hier verder niets over terug vinden. Neem anders voor de zekerheid even contact op met Sportvisserij Nederland.

   Groet, Johan

 29. john Berghorst

  Vind die hele vispas maar een gedoe. De oorspronkelijke gedachte was dat de vispas een einde zou maken aan al die onoverzichtelijkheid. Nou, mooi van niet. Ik wil op drie stekken langs de Gelderse Ijssel gaan vissen, moet ik van drie hengelsportverenigingen lid worden omdat alle drie de stekken verschillend looprecht hebben van drie verschillende verenigingen. Kassaaaaa. Echt niet leuk zoiets.

 30. renate

  Ik vind het echt bureaucratie ten top! Mijn zoon van 10 wil bij ons huis achter in de sloot vissen maar ik denk dat ik langer bezig ben met uitzoeken wat voor pas hij nodig heeft dan hij zal spenderen aan het vissen. Als het gewoon duidelijk was had ik best voor 10-15 euro een pasje aan willen schaffen maar het uitzoeken alleen al kost me 100 euro (tijd=geld). Dan maar geen pas en een boete riskeren. Dit is echt een ontmoedigingsbeleid.

  • sportvisblog

   Hoi Renate,

   Een jeugdvispas bij de lokale hengelsportvereniging is dan voldoende. Maar het is inderdaad een afweging, de kans op een boete voor een kind van 10 zal ook niet zo groot zijn. 2 jaar terug hebben een aantal kinderen overigens een boete gehad voor het vissen zonder vergunning die uiteindelijk geseponeerd is na alle media aandacht 🙂

 31. Tom

  Hallo,

  Mijn zoontje van 7 is helemaal wild geworden van het vissen, tot nu toe alleen op witvis achter in de sloot met een vast hengeltje. Nu hij toch ook een keer op roofvis wil gaan vissen heb ik voor hem een beginnersset gekocht. Een werphengel, paar kleine spinners, tangetje etc.. Aangezien ik zelf al meer dan 20 jaar niet meer heb gevist en dat ook niet actief van plan was heb ik alleen voor hem een jeugd vispas aangeschaft en dus niet voor mezelf. Mijn vraag is, in hoeverre mag ik hem in het begin wel begeleiden met het vissen (met zaken zoals uitgooien en onthaken) zo lang we met 1 hengeltje vissen (op roofvis).

  Dank en groet,
  Tom

  • sportvisblog

   Hallo Tom,

   Dat lijkt me niet al te ingewikkeld, zeker niet als je maar 1 hengel bij je hebt. Je helpt je zoontje alleen maar, dus uiteindelijk is hij degene die vist 🙂

   Veel visplezier samen!

   Johan

 32. okan

  Hoe oud moet je begeleider zijn bij het roofvissen

  • sportvisblog

   Als je jonger dan 14 jaar bent dan mag je met een volwassene mee vissen zonder dat je zelf een Vispas hebt (met één hengel). Deze volwassene moet dan wel de juiste papieren hebben uiteraard.

   Volgens de wet is een begeleider volwassen als deze 18 jaar of ouder is.

 33. Alex

  Hallo
  Ik heb en vispas in Rotterdam gekocht mijn vraag is kan ik ook in Gelderland (Nunspeet) gaan vissen?

  Dank en groeten
  alex

  • sportvisblog

   Hoi Alex,

   Dat hangt er van af op welk water je precies gaat vissen. Kijk op http://www.visplanner.nl om te checken of dit mag met je Vispas, of dat ook een aanvullend lidmaatschap van de plaatselijke hengelsportvereniging vereist is.

   Groet, Johan

 34. de streuper

  Ik pleit voor visspullen verkopen nu het nog kan,door al die regels zie ik door de bomen het bos niet meer!! Gewoon visakte terug 15 euro en hoppa overal vissen!!!

 35. Meo duinkerke

  Hallo ik wil gaan vissen in de Oosterschelde langs de kant welke vispas heb ik daar voor nodig , ik vis met 1 hengel ?.
  MVG Meo

  • sportvisblog

   Voor het vissen op zee (en de Oosterschelde) heb je geen vergunning nodig.

 36. Sebas

  Hey,

  Ik wil gewoon zoals vroeger, met een simpel hengeltje gaan vissen op voorntjes, dus niks speciaals..
  Moet je dan een pas kopen voor 40 euro als ik heel simpel weg, gewoon op een mooi dagje een hengeltje uitleg en die visjes gewoon terug leg in het water?

  • sportvisblog

   Beste Sebas,

   Ja dat klopt, je hebt dan inderdaad wel een Vispas nodig.

   Veel visplezier alvast!

 37. jolands

  Mijn dochter van 15 wil in de zomervakantie graag 1x met opa gaan vissen. Hij heeft een visvergunning maar wat heeft zij nodig? Ik vind het niet nodig om voor 1x vissen een vispas aan te schaffen. Zijn er nog andere mogelijkheden?

 38. kjeld

  hallo ? ik ga voor een week langs neeltje jans en dan verder naar de brouwersdam om te gaan vissen langs de binnenkant en buitenkant . heb ik daar een vispas of zeepas voor nodig of niets ?

 39. Harold

  Beste,
  Ik ben in het bezit van een vispas en mijn zoon van 11 jaar wil ook vissen.
  Mag ik dan zelf met twee hengels vissen en mijn zoon ook met 1hengel?
  Het betreft het kanaal Gent-Terneuzen.
  Alvast bedankt

 40. anoniem

  Als mijn zoon van 7 met een werphengel wil vissen heeft hij dan ook geen vispas nodig
  Of moet hij dan een jeugdpas hebben?

  • sportvisblog

   Als je jonger bent dan 14 jaar is een jeugdvispas ook voldoende, die is iets goedkoper dan de normale vispas.

 41. Colin

  Hallo,

  Mijn kleinzoon Colin is 8 jaar woont in Milaan Italië en is nu twee weken in Nederland. Moet hij nu ook een vispas aanvragen ook voor die paar dagen dat hij in Nederland is.

 42. yo

  geachte,

  Wat mij opvalt is dat de vispas 150% duurder is dan 3 of 4 jaar geleden, en dit omdat je lid moet worden van een visvereniging??

  • sportvisblog

   Volgens mij valt dat wel mee hoor, en voor 35 – 45 euro mag je een jaar lang door heel Nederland vissen. Er zijn duurdere sporten 🙂

 43. Jopie

  Hallo,ik ga in september naar Denemarken,en ik wil er ook gaan vissen.maar heb geen vergunning wat heb ik dan nodig ben 69 jaar vrouw. gr jopie

  • sportvisblog

   Je kunt de landelijke visvergunning online aanschaffen via https://www.fisketegn.dk/fisketegn/common/setLocale.do?language=en maar het zal ongetwijfeld ook kunnen via een lokaal postkantoor of VVV-kantoor. Daarnaast heb je vaak ook nog een lokale vergunning nodig dus ik zou het gewoon via een VVV-kantoor ter plaatse regelen!

   • Max Bonte-

    In Denemarken heb je geen’ fisketegn”nodig bij een leeftijd boven de 67 jaar en kinderen onder 14 jaar
    Bij de plaatselijke verenigingen een dagkaart /weekkaart/ jaarkaart . kopen.(fiskekort)
    Een fisketegn is voor heel Denemarken niet voor de kusten en stranden

 44. Bakker

  Goedendag, hoe zit het eigenlijk met vijvers binnen een woonerf. Er zijn hier vijvers binnen een woonerf welke niet aangesloten zijn op andere wateren. Hier mag toch zonder vispas in gevist worden of heb ik het mis?

 45. arend

  Ik wil met mijn zonen gaan krabben vangen in het grevelingen meer (zonder hengel maar met een net). Heb je hiervoor een visvergunning of een andere vergunning nodig?

  alvast bedankt voor de info.

  groeten
  Arend-jan

  • sportvisblog

   Hallo Arend-jan,

   Geen idee.. Ik denk van niet maar ik zou het toch even navragen als ik jou was!

   Succes met krabben vangen 🙂

   Johan

 46. edo de waard

  Vraagje?
  Ik werk in een psychiatrische kliniek in Amsterdam en hebben voor de deur prachtig viswater. Nu zijn er een aantal hengels aangeschaft, zodat onze cliënten af en toe een hengel kunnen uitwerpen (zeer therapeutisch voor een aantal personen).
  Nu vroeg ik mij af of er ook een visvergunning aangevraagd kan worden op de naam van de instelling?

  • sportvisblog

   Hallo Edo,

   Een vispas is altijd op persoonlijke naam, maar je zou het verzoek neer kunnen leggen bij Sportvisserij Nederland.

 47. martien

  heb je in de waalhaven bij de vis vergunning een stads pas stadsvergunning nodig?

 48. Tom Bruelemans

  Beste,
  Op 5 december zouden wij willen gaan poldervissen. Iemand een idee bij welke vereniging we terecht kunnen voor een dagvergunning , mocht zoiets bestaan uiteraard. Tips over goeie plekjes zijn zeker welkom!

  Grtz,
  Tom

 49. Sunny Rothfusz

  Goedendag mensen,

  Ik ben woonachtend op goeree-overflakkee en heb nog nooit van mijn leven gevist. (28 jaar)
  Toch begin ik er steeds meer geintereseerd in te worden.
  Maar gezien ik financieel niet al te breed zit vind ik een vis-pas aanvragen om het enkel te proberen niet echt een goed idee.
  Nu vertelde mijn trainer bij het rode kruis dat open water ( zee vissen ) zonder vergunning mag.
  Dus had ik zoiets van cool, dan kan ik het proberen met een goedkoop (weg)werp-hengeltje.
  Maar wat is nu precies open water/zee en wat niet?
  Bijv. de Grevelingen ( niet het grevelingen meer ) is dat nu open water of niet ?
  Of aan de andere kant het Haringvliet?
  In afwachting van uw expertise

  Sunny Rothfusz

  • Kees

   De havens van Rotterdam ( let op, niet allemaal. De Dintelhaven bijv. niet), de Westerschelde en eigenlijk alles aan de Noordzee

 50. Albert de laat

  Hallo,

  Ik wil dit jaar nog een keer gaan snoeken met een collega, dit wil ik volgend jaar meerdere keren gaan doen, waarvoor ik me ga aanmelden bij de lokale visclub.
  Moet ik voor die ene keer in december 2015 een vispas van +/- 30€ aanschaffen.

  Groeten,
  Albert

  • sportvisblog

   Hallo Albert,

   Ja, officieel wel… Al is de kans erg klein dat je precies die ene keer gecontroleerd zal worden 🙂

 51. Roelof Kooman

  Beste,
  ik ben voor 2016 al in het bezit van een een kleine visakte maar wil deze uitbreiden naar een normale visakte zodat ik ook op oa roofvis mag vissen. Hoe gaat dat in zijn werk? Moet ik dan een hele nieuwe pas aanvragen of kan ik deze pas krijgen door alleen het prijsverschil bij te passen?
  mvg
  Roelof

  • sportvisblog

   Hallo Roelof,

   Dat zou je even bij je hengelsportvereniging na moeten vragen!

   Groet, Johan

 52. Koos Vellinga

  Ik wil gaan vissen in de waterweg bij maassluisjesdijk heb ik daar een vergunning voor nodig?

  • sportvisblog

   Hallo Koos,

   Ja, hier mag je vissen met een Vispas. Kijk maar op http://www.visplanner.nl/

   Groet, Johan

   • Thierry

    Even een aanvulling. Op de nieuwe waterweg mag je wel vissen zonder vergunning vanaf de pond maassluis – rozenburg. In de richting van de zee. Let wel op, maximaal 2 hengels en 2 haken per hengel. landinwaarts vanaf de pont moet je inderdaad een visvergunning hebben.

 53. Roel Schippers

  Hallo, heeft mijn vader van 88 ook een vispas nodig?

  Groet, Roel

  • sportvisblog

   Hallo Roel,

   Ja, ongeacht je leeftijd heb je een Vispas nodig.

   Groet, Johan

 54. Wouter

  Hi!

  Voorheen was het zo dat je in vijvers met
  1 hengel mocht vissen.
  Zijn ze daar afgestapt?

  Gr Wouter

  • sportvisblog

   Ha Wouter,

   Hoe bedoel je precies? Met een Vispas mag je met 2 hengels vissen in alle toegestane wateren (en dus vijvers) uit de landelijke lijst.

   Groet, Johan

 55. Andy

  Beste, wij gaan een weekje naar Nederland en willen op het Grevelingenmeer gaan vissen (haring en zeebaars). Hebben wij dan voldoende aan een zeepas? Zoja, hoe geraken we daar dan aan? En welke aas mogen we dan gebruiken?
  Veel dank alvast!

 56. Tula

  Ik ben vandaag een visvergunning gaan halen maar heb per ongeluk het verkeerde papier kapot gescheurd kan ik gewoon een nieuwe gaan halen zonder hiervoor te moeten betalen?

  • sportvisblog

   Geen idee, je kunt het altijd proberen. Niet geschoten is altijd mis..

 57. ingo

  Ik ga binnenkort wonen aan de maas (gemeente boxmeer)
  Mijn achtertuin sluit dan direct aan de maas.
  Eigen grondgebied dus. Als ik daar ga vissen is een visvergunning dan alsnog verplicht?

  • sportvisblog

   Hallo Ingo,

   Ja, het gaat namelijk om het water waar je in vist, niet of je vanaf eigen grond vist. Check zeker ook eens de website visplanner.nl

   Veel visplezier alvast uit je tuin 🙂

   Johan

 58. Pierre

  Ik ben in het bezit van de vispas en de vergunning van HSV Groot Rotterdam. Als ik wil nachtvissen op het Hollandsch Diep, heb jk dan toch de nachtvisvergunning nodig?

  • sportvisblog

   Hallo Pierre,

   Ja, een nachtvisvergunning is sinds 2013 verplicht voor het nachtvissen.

   Groet, Johan

 59. Remco pielage

  Wij gaan deze zomer 2weken op vakantie naar
  Denemarken, ik wil ook graag mijn hengel meenemen.
  Mag ik daar ook vissen met de vispas?
  Of moet ik speciaal daarvoor iets anders regelen?
  Ik hoor het graag.

  Vr.gr. Remco

 60. Jim Buys

  Met de vispas krijgt Hengelsport Nederland een hoop Eurootjes binnen. Wat doen ze ervoor? In veel rivieren is niets meer te vangen. Ik heb geen Vispas meer omdat er alleen maar dikke vette Karpers met en zonder lippen (eraf gerukt) te vangen zijn.

  • sportvisblog

   Hallo Jim,

   De laatste tijd zijn er regelmatig Spiegelkarperprojecten (SKP) waarbij karpers worden uitgezet, ook op rivieren. Wellicht een goed idee om je probleem bij het bestuur van je plaatselijke hengelsportvereniging aan te kaarten? Ook kun je je aansluiten bij De KSN (De Karper Sportvisserij Nederland) die veel doet voor o.a. deze spiegelkarper projecten.

   Groet, Johan

   • Jim

    Beste Johan en A ik heb al een aanvaring met Sportvisserij Nederland gehad m.b.t vergunningen. Ik vind de vispas veels te duur. Je krijgt zeker geen waar voor je geld hier in Limburg! Ja Karpers, Brasem e.a. Zolang het geen hapklare brok voor de Aalscholver is. Begrijp me goed ik heb geen hekel aan die vogel. Ik vind ze zelfs erg mooi. Maar als ze beschermd worden ten koste van Voorns heb ik mijn twijfel aan deze status van de Aalscholver. Ik zie in ieder geval geen Voorns meer aan de wateroppervlakte azen. Ik vis al zo’n 60 jaar en weet nog goed hoe het vroeger was. Toen kon je nog heel leuk Alvers vangen met tientallen. Gaat hetzelfde gebeuren met de Voorns? Ik ben bang van wel. Als de Aalscholvers de hapklare kuit- leggende Voorns verslinden kan het haast niet anders. Wordt dan pas de Voorn beschermd? Tegen mijn gewoonte ik heb op een camping met eigen visvijver een flinke Karper gevangen. Toen ik later de foto (door mijn echtgenote genomen) goed bekeek, kon ik wel janken. De Karper had geen oog!!! Ik wil je de foto best sturen als ik wist hoe. Groet Jim

 61. A

  Ik schiet natuurlijk niks op met deze reactie.. maar vind het sneu gedoe. Neefje heeft zomervakantie en ik dacht ff leuk een ochtendje met hem te gaan vissen. Waarschijnlijk is hij het na een half uur al weer zat en zijn we na een uur weer thuis.. ga daar toch geen 40 euro voor neertellen!?

  • sportvisblog

   Ik begrijp wat je bedoelt, maar dat is een afweging die je zelf moet maken..

 62. Leen

  Ik ben in het bezit van een vispas en ben lid van de plaatselijke HSV. Ga voor een aantal weken met de camper er op uit. Kijk ik op de visplanner kan ik vissen op de blauw oplichtende kanalen en rivieren in de buurt. Op de rode/bruin gekleurde wateren mag ik daar ook vissen.? Zijn deze ingebracht door andere verenigingen. Hoe zit dat, Leen

  • sportvisblog

   Hoi Leen,

   Donkerblauw: je mag in dit water vissen met een Vispas
   Lichtblauw: niet bekend of je hier mag vissen met een Vispas of verboden
   Rood / bruin: je mag in dit water alleen met een Vispas van bepaalde verenigingen vissen (klik op het water om te zien welke verenigingen)

 63. leen

  Zijn er dan verschillende soorten vispas of bedoel je je moet lid zijn van die vereniging waar je vist?

  • sportvisblog

   Ja, zoals hierboven te lezen heb je een kleine vispas, normale vispas, jeugdvispas en zeevispas. Daarnaast heb je nog een aanvullende vergunning nodig als je met 3 hengels of ‘s nachts wilt vissen.

   Met een Vispas mag je door heel Nederland op de meeste plekken vissen, behalve wateren die (nog) niet zijn ingebracht in de landelijke lijst met viswateren. Dan moet je eerst ter plekke lid worden van de lokale hengelsportvereniging, dit zijn gelukkig de uitzonderingen en dit worden er ook steeds minder.

 64. Menno D

  Mijn vader, moeder en ik gaan een weekje varen door friesland. Maar daar willen we graag ook bij vissen. Ikzelf ben 14. Maar weet dus niet zeker of mijn vader en ik een vispas nodig hebben (mijn moeder gaat niet vissen).

 65. Chris Koopmann

  Kan er op de kleine vispas ook een kind meevissen?

 66. ron

  als ik op een vijver ga vissen van een vereniging en ik koop een dag vergunning van de vereniging voor 1 dag , moet ik dan alsnog een vispas bij me hebben of kopen??
  ik snap er echt niks van als vijvervisser ga ik graag een dagje hier of daar op verenigingsvijvers proberen ??

 67. Sarah

  Ik wil graag samen met mijn vriend gaan vissen.
  Gewoon met 1 hengel om de beurt.
  Hebben wij dan allebei een vispas nodig of is 1 dan goed?

 68. Dirk

  Als ik in de sloot achter mijn huis wil vissen, is de kleur van het water: Lichtblauw: niet bekend of je hier mag vissen met een Vispas of verboden. ik heb een Vispas, mag ik hier nu wel of niet vissen??
  Ik woon in een waterrijk gebied met allemaal sloten die lichtblauw zijn…

  Groet Dirk

 69. anthonie

  Mag je vissen in de wateren die niet in de landelijke lijst van viswateren zijn opgenomen? Dus gewoon de vijvers in een woonwijk tussen de huizen die niet bij een HSV horen?

  Mvg

 70. Jim

  Ik ben 14 dagen in Zeeland op vakantie geweest. Ik heb 2 vissers aan zee zien vissen. Op de binnenwateren heb ik één visser. gezien en die had ook nog gezelschap van een mooie jonge dame. Het is wel eens anders geweest.

  Ik ben eigenlijk vliegvisser. Waar kan dat nog. Gewoon op voorntjes b.v.

 71. Jody Maat

  Wat een gedoe zeg, maak gewoon 1 vergunning voor alle binnenwateren. Vogeltjes hebben ook geen vergunning. Alsof de natuur van iemand is …..

 72. byron

  Hallo.

  Vraag mag je ook nachtvissen aan het noordzee. Is hier iets voor nodig?
  EN mag je ook vis meenemen zonder vispas?

  • Thierry

   In zee kan je gewoon vissen zonder veel regels, zolang je maar geen aas gaat steken bv. Wat de vis betreft, er zijn een aantal beschermde vissoorten en er zijn bepaalde lengtes voor de vis die je mee mag nemen. Hier kan je wel lijsten en aps voor vinden

 73. Walravens Jean-Claude

  Hallo
  Ik zou graag op de Antarctica weg gaan vissen.
  Heb ik daar een vispas nodig ?

 74. Michael

  Ik zou graag aan de schelde gaan vissen ter hoogte van walsoorden, welke visvergunning moet ik daar dan hebben? mvg michael

 75. janic

  Beste
  Ik las op uw site dat vissen in zoute Deltawateren toch wettelijk geregeld is en dat een zeevispas nodig is. Ik ben geïnteresseerd om te vissen langs de kustlijn te Cadzand, zwarte polder tot aan Breskens. Horen die locaties daarbij of is er geen enkele visvergunning nodig voor dagvissen? Graag een reactie.
  Bedankt bij voorbaat.

 76. Thierry

  Ik ben eigenlijk zee visser maar ben, mede omdat ik nu in het oosten van het land woon, aan het overstappen op binnenwater. Ik woon dus in het oosten maar heb een sta caravan bij giethoorn in de buurt, ik wil graag op beide plaatsen vissen, hoe doe ik dat met vergunningen en hengelsport verenigingen.

 77. Tuinatuurlijk

  Dank voor de duidelijke uitleg!

  Gr.
  Rob

 78. Jorden

  Goededag ik wil mijn vrouw en 2 kinderen meenemen niet om te vissen maar gewoon meekijken. Mag dat wel zonder zonder een vergunning voor hun. Ik heb zelf een vergunning. Groet jorden

  • sportvisblog

   Hallo Jorden,

   Dat is uiteraard geen probleem zolang ze zelf geen hengel vast houden.

   Veel plezier!

 79. Auke Van der Wal

  Ik vind het gewoon een waardeloos systeem ben in het bezit van 3 vergunningen
  Maar moest laatst mijn hengels opruimen omdat ik niet de juiste vergunning had
  Dat kleine stukje water was weer niet vrij gegeven
  Moest je weer lid worden van een andere vereniging krijg je een los a4tje en dan mag je er wel vissen

 80. Auke Van der Wal

  Ik begrijp steeds beter waarom zoveel mensen snoekbaars stropen
  Is gewoon om de visvergunningen te betalen of de gekregen boetes
  Laatste weken al meerdere (vissers)van alles zien meenemen, snoekbaars in het gesloten seizoen ondermaatse snoekbaars en zelf 1 die de roofblei zijn kop insloeg (ik weet niet of dit mag )
  En nog steeds het vissen met levend aas ondanks de kans op een boete van 370 euro hopelijk was de politie er op tijd bij
  Dan bel je met de politie maar dat heeft geen haast

 81. tim

  ik wil graag eenmalig gaan vissen met een vriend van mij.
  moet ik hiervoor wat aanvragen?

  het gaat om een klein riviertje bij ons vlakbij

 82. RB

  Hoe zit het met de contributie qua aanschaf (grote) vispas ?

  Ik begrijp dat een vispas tot eind December geldig is.

  Nu wil ik bijvoorbeeld een grote vispas kopen á €42,50 dan betaal ik dus nu medio (eind) September dit bedrag voor slechts 3 maanden en dan in Januari 18 weer opnieuw dit bedrag ?

  Gr RB

  • sportvisblog

   Dat klopt inderdaad, de vergunning is voor een kalenderjaar en heeft een vast bedrag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *