browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Vissen op de Oosterschelde

Geplaatst door op 21/07/2012

Een leuke manier om eens kennis te maken met zeevissen is een dagje vissen op de Oosterschelde in Zeeland. Zelf ben ik niet zo’n zeevisser, wel heb ik een paar keer op makreel gevist met Rederij Vrolijk vanuit Scheveningen. Maar omdat je dan al snel 50-60 makrelen op een dag omhoog takelt (soms zelfs 4 tegelijk), is dit niet echt heel uitdagend. Het actief vissen vanuit een huurbootje vind ik daarbij vergeleken een stuk leuker!

Boot huren

Je kunt natuurlijk instappen op een charterboot, maar het is veel leuker om zelf een bootje te huren en het water op te gaan. Zelf heb ik goede ervaringen met ‘t Zeepiertje, een botenverhuurder in Yerseke. Zij hebben de beschikking over vijf verschillende boten die geschikt zijn om met 5-9 personen te vissen (dit hangt een beetje af met hoeveel hengels iedereen vist en voor welke boot je kiest).

Ik heb hier nu enkele keren gevist met de boot ‘t Zeepiertje, oorspronkelijk een reddingssloep van 10 meter lang. Deze boot is geschikt voor 8-9 personen, maar als je een beetje de ruimte wilt om te vissen kun je het beste met maximaal 6 personen gaan. Voor € 125,- krijg je de boot een hele dag mee inclusief een volle tank. De boot is uiteraard voorzien van een fishfinder en heeft daarnaast een anker dat automatisch binnengehaald kan worden, wat erg makkelijk is als je het anker even binnen wilt halen om verder te varen.

Boot huren Oosterschelde

‘t Zeepiertje is een mooie sloep van 10 meter lang en biedt genoeg ruimte om lekker te vissen!

Als je ‘s ochtends in de haven komt staat de verhuurder al klaar om je nog wat uitleg te geven over de boot, de betekenis van de boeien en om wat goede visstekken op de kaart aan te wijzen. Het varen zelf is niet heel moeilijk, zolang je maar de basisregels in de gaten houdt en uit de vaargeul blijft kan er eigenlijk weinig mis gaan. En het leuke is dat je voor deze huurboten helemaal geen vaarbewijs nodig hebt!

Vissoorten

Jonge vis

Veel jonge vissen

Er zitten veel verschillende vissoorten in de Oosterschelde. Dit is dan ook een van de redenen dat sportduikers zo graag duiken in de Oosterschelde om het onderwaterleven te bewonderen. Wij vingen er scharren, scholletjes, bot, wijting, paling, geep en enkele zeesterren. Verder kun je er onder andere ook zeebaars, makreel, tong en poon vangen.

Van veel vissoorten groeien de jonge vissen op in de Oosterschelde. Wellicht is dat ook de reden dat wij er met name wat kleinere vissen vingen. Maar omdat ik niet voor de pan vis maar voor mijn plezier, vind ik het ook niet zo erg om wat ondermaatse vissen te vangen.

Visstekken

Tijdens de instructies van de verhuurder krijg je een kaart mee van het water, waarop hij gelijk enkele interessante visstekken aanwijst. Op de kaart staan alle boeien duidelijk aangegeven met hun nummer zodat je altijd precies weet waar je bent en waar je naar toe moet varen. Op de fishfinder kun je in de gaten houden hoe diep het is en of er scholen vis zitten. Mijn advies is om op zo’n 15 meter diepte te gaan vissen. Als wij dieper visten vingen we een stuk minder, en als je op te ondiep water vist vang je vaak alleen maar wier, zeesterren en krabben.

Materiaal

Bij deze manier van vissen uit de boot ga je ergens voor anker en wacht je tot de boot met de stroming mee ligt. Je vist vervolgens op de bodem met een ankerlood en een gewone paternoster met 2 of 3 haken (liefst met een paar felgekleurde kralen). Als aas gebruik je zeepieren en zagers, deze kun je ook gelijk kopen (samen met het lood en de onderlijnen) bij ‘t Zeepiertje. Het voordeel hiervan is dat je gegarandeerd vers zeeaas hebt!

Als hengel kun je natuurlijk een boothengel gebruiken, maar een gewone karperhengel is hiervoor ook prima geschikt. Daarnaast kun je ook hengels huren bij ‘t Zeepiertje, dus dat  scheelt weer spullen mee sjouwen. Wij hadden helaas één hengel waarvan de molen een beetje stroef liep, maar omdat we een extra reserve hengel mee hadden gekregen was dat gelukkig geen probleem. Bovendien heeft Antoine van ‘t Zeepiertje mij inmiddels laten weten dat alle hengels vernieuwd zijn met dure Abu Garcia molens, dus de mannen van ‘t Zeepiertje doen er alles aan om je een leuke dag te bezorgen!

Ga jij ook vissen?

PlatvisHet is een leuke ervaring om eens op een andere manier in een nieuwe omgeving te vissen. Alleen het feit dat je zelf mag varen is al een erg leuke ervaring, en daarnaast valt er nog genoeg te zien op en in het water. Kies een mooie, zonnige dag uit met weinig wind, en je zult je prima vermaken op het water. Zelfs voor mensen die normaal nooit vissen is het een leuk uitje. Vergeet je alleen niet in te smeren, op het water verbrand je een stuk sneller dan normaal!

Nog een laatste tip: bij cafetaria Kam Boat in Yerseke kun je aan het einde van de dag heerlijk bijkomen met een flink bord patat met snacks.

Heb jij ook nog tips voor een leuke dag zeevissen? Laat dan hieronder een reactie achter!

3 reacties op Vissen op de Oosterschelde

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *