browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Karpervissen in Tsjechië

Geplaatst door op 22/10/2013

Het is al weer een paar jaar geleden dat ik naar Tsjechië op vakantie ben geweest. Zoals gebruikelijk gingen de hengels weer mee, want volgens de verhalen kon je in Oost-Europese landen goed op karper vissen. En karper zit er genoeg!

De karper is in Tsjechië een bekende en veel voorkomende vissoort. Zijn reputatie heeft hij hier echter niet te danken als sterke sportvis maar als voedsel op het kerstmenu. In Tsjechië is het namelijk net als in de omliggende landen de traditie om met kerst karper te eten. Op basis hiervan verwacht je natuurlijk dat je daar ook als karpervisser wel goed zit.

Onvriendelijke mensen

Wat mij gelijk al opviel was dat de plaatselijke bevolking nu niet bepaald vriendelijk te noemen is. Bij het lopen van een rondje door het nabijgelegen dorp werd ik overal argwanend nagekeken en een vriendelijke begroeting wordt meestal slechts beantwoord met een norse blik.

Visspullen vergeten

Ik was helaas mijn vistas vergeten en ik had dus alleen mijn hengels en schepnet maar bij me. Gelukkig zat er in de buurt een hengelsport winkel waar ik het e.e.a. aan klein materiaal heb gekocht. Er hingen in de winkel diverse foto’s aan de wand met grote karpers, dus dat zag er alvast veelbelovend uit!

Vissen verboden?

Karpervissen in Tsjechië

Je vangt veel kleine spiegelkarpers

Uit navraag bij de eigenaar van het vakantiehuis bleek dat er vlakbij in het bos een meer lag waar we konden vissen. Na een wandeling door het bos, waarbij je compleet lek gestoken werd door wolken met zeer agressieve muggen, lag er inderdaad een prachtig meer midden in de natuur. Toen we er nog maar net waren kwam er echter al iemand met een hond langs die druk begon te praten en met gebaren duidelijk maakte dat we handboeien om kregen, waarschijnlijk omdat we daar visten.

We hebben die week nog wat andere meertjes in de buurt opgezocht maar iedere keer als we net aan het vissen waren kwam er wel weer iemand langs die direct naar ons toe kwam om ons duidelijk te maken dat wat wij aan het doen waren absoluut niet mocht. We kwamen zelfs een vrouw tegen die direct de politie ging bellen alsof we een stelletje misdadigers waren.

Uiteindelijk hebben we nog een laatste keer gevist in een recreatieplas, ervan uitgaande dat vissen hier wel was toegestaan. In het filmpje hieronder zie je hiervan een korte impressie. Maar na een kwartier kwam er ook hier iemand aan in een soort boswachters uniform die letterlijk onze hengels aan de kant schopte en zo boos tegen ons tekeer ging dat we maar snel vertrokken voordat we in de problemen kwamen.

Veel kleine karpers

Toch hebben we in die korte tijd dat we steeds ergens visten redelijk wat karpers kunnen vangen. Alle waters bleken namelijk te barsten van de kleine karpertjes, en dan met name spiegelkarpers. Waarschijnlijk werden gewoon alle meren en plassen als kweekvijver gebruikt om karpers te kweken, zodat er met de kerst voldoende aanbod beschikbaar is. Dat zal ook de reden geweest zijn dat je er niet mocht vissen.

Neem jij ook je karperhengels mee op vakantie naar Tsjechië? Je zult er absoluut karper vangen, maar kijk wel goed uit voor voorbijgangers en boze ambtenaren want voor je het weet ben je je visspullen kwijt en heb je een boete te pakken!

Heb jij ook ervaring met het vissen op karper in Tsjechië? Laat het dan weten in de reacties hieronder!

5 reacties op Karpervissen in Tsjechië

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *