browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Vissen bij Landal Het Vennenbos

Geplaatst door op 05/10/2012

De laatste week van september ben ik een midweek op vakantie gegaan naar Landalpark Het Vennenbos in Hapert (Brabant). Zoals gewoonlijk gaat er dan uiteraard een hengel mee, want stel je voor dat je daar straks aan een prachtig water staat terwijl je hengels nog thuis liggen!

Wat neem ik allemaal mee?

Het valt niet altijd mee om naast de standaard spullen ook nog je complete hengelsport uitrusting mee te nemen. Vooral met een kleintje zit je auto al snel vol met een kinderwagen, Maxi-Cosi en de vele baby spullen. Ik had er daarom voor gekozen om deze keer een telescoop werphengel mee te nemen. Deze hengels hebben helaas wel wat minder actie en zwabberen soms alle kanten op bij het ingooien, maar zijn wel erg handig als je niet veel ruimte meer over hebt! Met een kleine onthaakmat op de bodem van de kofferbak, een inklapbaar schepnet en een rugtas met de meest noodzakelijke spulletjes had ik precies genoeg bij me om te kunnen vissen.

De voorbereiding

De voorbereiding begint uiteraard thuis achter de computer. Ik wist al dat er op het park zelf water aanwezig is, maar via Google Maps ontdekte ik al snel een paar interessante bosmeertjes die in de buurt lagen. Op slechts een paar kilometer afstand lagen namelijk een aantal vennen, waarvan het Kroonven en het Neerven mij het meest interessant leken.

Op zoek naar een geschikte stek

Na aankomst bij Landal Het Vennenbos bleek het water op het park een vieze en ondiepe prutsloot te zijn waar voor zover ik kon zien alleen eenden in rondzwommen. Deze plek viel dus af. Op zich niet zo’n ramp, want op zo’n park is het mij al snel te druk met andere vakantiegangers. Vissen doe ik voornamelijk voor mijn rust, en dan zit ik niet te wachten op commentaar van allerlei voorbijgangers die met hun lawaai mijn stek komen verstoren.

Visvijver ‘t Neerven

‘s Avonds besloot ik daarom eens bij de eerder genoemde vennen polshoogte te gaan nemen. Met de Kaarten applicatie op mijn iPhone was het eenvoudig te vinden. Het laatste stuk werd ik soms wel door smalle bos weggetjes gestuurd die volgens mij niet echt voor mijn auto geschikt waren, maar wie A zegt moet ook B zeggen dus ook dat hoort erbij.

Het Neerven bleek een bekende visvijver te zijn gezien de bordjes die de weg wijzen naar ‘Visvijver ‘t Neerven’. Aan de overkant zag ik iemand vissen dus ik besloot even langs te lopen en een praatje te maken. Dit is vaak de makkelijkste manier om informatie over eventuele stekken, het bodemverloop en de aanwezige visstand te verkrijgen. Intussen had ik al een grote vis (waarschijnlijk karper) zien springen in het midden van het water, dus dat zag er goed uit!

Op verkenning bij ‘t Kroonven

De visser bleek een Pool te zijn die met 2 oude werphengels op kleine voorntjes zat te vissen en slecht Nederlands sprak. Over het water werd ik dan ook niet veel wijzer, wel begon hij direct over zijn broer die hier was doodgestoken en dat hij daarom morgen weer terug ging naar Polen. Uit zijn foudraal haalde hij een flinke honkbalknuppel tevoorschijn die hij voor de zekerheid maar mee had genomen als bescherming.. Hij bood me wel nog koeken en chips aan, maar omdat ik er niet echt iets mee opschoot besloot ik verder te gaan kijken bij het kleinere meer.

Het Kroonven is een mooi klein meertje dat verscholen ligt tussen de bomen en grotendeels is volgegroeid met waterlelies. Een schitterende afgelegen plek midden in de natuur met een intieme sfeer waar een enorme rust van uitgaat. Voor het vissen leek mij dit ven echter toch iets minder geschikt. De bodem liep vanaf het zand langs de kanten heel flauw af waardoor het de eerste paar meter uit de kant zeer ondiep bleef. Ik zag verder nergens tekenen van leven, en omdat ik mijn hengel nog niet bij me had kon ik de diepte in het midden ook niet peilen. Het begon inmiddels al donker begon te worden dus hield ik het verkennen even voor gezien.

Vissen in ‘t Neerven

Helaas was dit de hele vangst..

De volgende ochtend ging ik op weg naar ‘t Neerven. Er stond een flinke wind rechtstreeks op de kant te blazen waar ik wat voerplekjes met maïs had gemaakt, en het bekende gezegde is ‘Wind op de kant, vis in de hand!’. Even snel een pennetje gemonteerd en een karperhaak maatje 6 met wat maïskorrels en de hengel lag in.

Ik had al vrij snel regelmatig aanbeten van kleine visjes, maar om een lang verhaal kort te maken: Helaas wist ik die ochtend alleen een kleine brasem te vangen. Wel zag ik nog een aantal keer roofvis jagen, dus vis zat er wel, daar lag het alvast niet aan. Waarschijnlijk had ik gewoon pech gehad.

Hier kun je prima uit eten!

Mocht je ook een keer in buurt op vakantie gaan (op het Landal park of op een van de andere campings in de buurt), dan zou ik je aanraden zeker eens te gaan vissen in ‘t Neerven. Er zijn stekken genoeg waar je kan zitten, en zowel als witvisser, karpervisser of als roofvisser moet je hier goed terecht kunnen. Wel zal het in de vakantieperiode wat drukker zijn, maar als je net als ik buiten het seizoen gaat heb je het hele water voor jezelf alleen.

Lekker uit eten gaan?

En dan nog een laatste culinaire tip: als je uit eten gaat kan ik je het toeristenmenu van Brasserie ‘t Klavertje Vier uit Bladel van harte aanbevelen. Een klein restaurant waar je erg veel en goed te eten krijgt voor een hele redelijke prijs!

4 reacties op Vissen bij Landal Het Vennenbos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *