browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Gratis vissengids apps voor de iPhone

Geplaatst door op 10/01/2012

Vissengids familieoverzichtBij het vissen kan het zomaar eens gebeuren dat je een onbekende vis vangt waarbij je totaal geen idee hebt welke vis dit nu eigenlijk is. En soms heb je wel een idee, maar twijfel je toch nog of het nu een brasem of een kolblei is, een kleine roofblei of toch een alver is. Door gebruik te maken van deze gratis visgids applicaties weet je voortaan 100% zeker welke vissoort het is.

De vissengids apps geven je meer duidelijkheid over de uiterlijke kenmerken en de eigenschappen van een vis, en door de grote foto’s zie je al snel welke vissoort het is. De twee applicaties zijn Vissengids van Sportvisserij Nederland en Zoetwatervissen van Nederland van ETI Bio Informatics. Met deze gratis applicaties heb je voortaan alle informatie tot je beschikking tijdens het vissen op je iPhone!

Vissengids app

Vissengids

Vissengids is ontwikkeld door Sportvisserij Nederland

De eerste applicatie is de Vissengids. Sportvisserij Nederland heeft samen met The Mobile Company een speciale vissengids ontwikkeld. In deze handige vissengids staan duidelijk alle vissoorten die in Nederland voorkomen, zowel in zout als in zoet water. Totaal zijn dit zo’n 170 verschillende vissen. De Vissengids is als aanvulling uitgebracht op de handige boekjes ‘De Nederlandse zoetwatervissen’ en ‘Nederlandse Zeevissen’, welke al enige tijd online te vinden zijn.

De applicatie Vissengids geeft informatie over vissoorten aan hengelaars, biologen en andere geïnteresseerden. En dat alles eenvoudig op de mobiele telefoon, zodat er ter plekke aan de waterkant gekeken kan worden welke vissoort het betreft en welke eigenschappen een vissoort heeft. De verschillende vissoorten staan in een alfabetische lijst gesorteerd, maar ook kan je natuurlijk zoeken op trefwoorden en op een bepaalde visfamilie.

Met de zogenaamde determinatie formule kun je ook achterhalen welke vis het is door een reeks vragen te beantwoorden, zoals  ‘Is het een zoetwater- of zoutwatervis?’, ‘Heeft de vis kieuwen? en ‘Heeft de vis schubben?’. Dit is echter vrij omslachtig, en tegen de tijd dat je de vissoort hebt gevonden heeft hij waarschijnlijk al het loodje gelegd omdat hij te lang uit het water is. Maar mocht je echt geen idee hebben in welke richting je moet zoeken dan kan dit erg handig zijn.

Bij alle vissoorten is er een duidelijke foto aanwezig en een scala aan gegevens, waaronder de leefwijze, het verspreidingsgebied, de voedselsoorten, de gesloten tijden, de bijbehorende lengtes en de wettelijke status. Deze uitgebreide en eenvoudige applicatie is daarmee onmisbaar voor iedere sportvisser of natuurliefhebber!

Wel kan het ietwat storend zijn dat er op meerdere plekken reclame wordt gemaakt voor de app ‘Mijn VISmaat’. Op zich logisch natuurlijk, omdat deze applicatie ook ontwikkeld is door Sportvisserij Nederland. Maar op dit moment blijkt de nieuwe app Mijn VISmaat nog een aantal bugs (kinderziektes) te hebben, en melden veel gebruikers problemen. Deze applicatie kun je dus beter nog even laten staan om te wachten tot er een update is met een nieuwe en goed werkende versie.

Zoetwatervissen van Nederland app

Zoetwatervissen van Nederland

De plaatjes bij de vragen maken de determinatie net wat makkelijk dan bij de Vissengids applicatie.

De applicatie Zoetwatervissen van Nederland is een veldgids ontwikkeld door ETI BioInformatics ten behoeve van het EU-project ‘KeyToNature’. Dit project is erop gericht om informatie over flora (planten en bloemen) en fauna (dieren) snel en gemakkelijk toegankelijk te maken voor geïnteresseerden. Binnen het project zijn daarom ook nog andere veldgidsen uitgebracht over onder andere vlinders, vogels, reptielen en amfibieën. Andere gidsen zijn op dit moment nog in voorbereiding en worden later uitgebracht.

Deze digitale gids bevat op dit moment informatie over 73 verschillende Nederlandse vissen uit het zoete water, waaronder 42 inheemse soorten en 31 geïntroduceerde soorten. Van iedere vissoort zijn duidelijke foto’s of tekeningen beschikbaar en met de handige determinatiesleutel kun je eenvoudig vissen opzoeken. Dit laatste gaat overigens wat makkelijker dan bij de Vissengids, omdat hier de vragen met plaatjes verduidelijkt worden. Van de vissen krijgt u een overzicht met alle belangrijke gegevens zoals de voortplanting, de verspreiding, het uiterlijk en andere gelijkwaardige soorten. Omdat er hier vaak meerdere foto’s van een vissoort zijn is hij net wat uitgebreiden en een leuke aanvulling op de Vissengids app van Sportvisserij Nederland!

Gratis downloaden

De applicaties Vissengids en Zoetwatervissen van Nederland zijn gewoon gratis te downloaden in de App store.

3 reacties op Gratis vissengids apps voor de iPhone

Leave a Reply

Your email address will not be published.