browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Wintervissen op karper

Geplaatst door op 20/02/2013

In de winter staat het karpervissen bij de meeste vissers op een laag pitje. Velen denken geen kans te maken of vinden het simpelweg te koud. Toch kun je ook in de winter vaak nog gewoon karper vangen, al moet je er soms wel net iets meer moeite voor doen.

Wintervissen op karper

Gevangen op een koude en mistige wintermiddag

Zelf vis ik in de winter ook niet zo veel als in de rest van het jaar, maar af en toe móét er gewoon gevist worden. En soms ben ik dan erg verbaasd hoe makkelijk het ineens lijkt te gaan, ondanks de koude omstandigheden. Zo kreeg ik in de winter zelfs een keer een dubbele run en had ik ineens 2 karpers tegelijk op de mat liggen, iets wat ik eigenlijk niet vaak mee maak.

Maar hoe zorg je er nu voor dat je in die koude uurtjes langs de waterkant toch nog een goede kans maakt om wat te vangen, zonder eerst maandenlang een voerstek opgebouwd te hebben? Lees snel verder en misschien heb jij straks ook wel zo’n ijskoude winterkarper in je handen!

Stekkeuze

Het vangen van karpers in de winter staat of valt eigenlijk met het kiezen van de juiste stek. In de winter zijn karpers vaak niet verspreid over het water, maar liggen ze juist bij elkaar op één plek. Dit betekent dat grote delen van het water visloos zijn in de winter, dus je zult je stek erg zorgvuldig moeten kiezen! Maar op welke stekken kun je de karpers nu aantreffen? Hiervoor zijn een aantal factoren doorslaggevend.

Luwte

In de winters geven karpers de voorkeur aan plekken die relatief rustig en warm zijn. Vaak zijn dit plekken die in de luwte liggen. Denk bijvoorbeeld aan obstakels als overhangende bomen en struiken en grote (open) rietkragen waar de karpers beschut liggen tegen de gure wind. Ook plekken waar minder stroming staat doordat het water een stuk breder wordt, of uithoeken waar geen stroming of wind staat trekken vaak karper aan in de winter.

Bruggen en duikers

Ook onder duikers en lage bruggen liggen vaak karpers verscholen. Hoe langer en lager de brug of duiker is, hoe beter natuurlijk. Hier kunnen de karpers goed beschut overwinteren. Het water is hier over het algemeen een stuk warmer en doordat er meestal een hele lichte stroming staat vriest het water niet snel dicht. Omdat er hier niet zo snel ijs ligt is het zuurstofgehalte bovendien hoger, wat ook weer een positief effect heeft.

Warm water lozingen

Zoals hiervoor al gezegd zoeken karpers graag plekken op waar het water warmer is, vaak zijn dit plekken die in de luwte liggen. Maar ook plekken waar water binnen stroomt dat warmer is kunnen echte hotspots zijn. Voorbeelden hiervan zijn plekken waar koelwater geloosd wordt door fabrieken, of plekken waar water uitstroomt van rioolwaterzuiveringen.

Diepte

Zoals je eigenlijk al zou verwachten geven karpers vaak de voorkeur aan diepere plekken, omdat de temperatuur daar net iets hoger ligt. Toch kunnen ook ondiepe stekken soms erg productief zijn, vooral als ze in de luwte gelegen zijn en het water niet al te helder is. Uitproberen is daarom het advies, bijvoorbeeld met één hengel op ondiep en één hengel op dieper water. Soms blijken ondiepe stekken dan ineens meer vis op te leveren dan de dieper gelegen plekken, vooral aan het begin van de winter op dagen dat de zon schijnt.

Karperbestand

Als laatste nog een misschien voor de hand liggende tip: kies een water waar veel karper zit. Op plekken met veel (kleinere) karpers maak je nu eenmaal meer kans dan op dun bezette wateren met een klein aantal grote karpers. En in de koude wintermaanden is het toch wel erg leuk als je af en toe wat vangt, ook als ze wat kleiner van formaat zijn.

Aas en voeren

Brasem in sneeuw

Klein aas betekent wel meer kans op brasem …

Het belangrijkste blijft toch de stekkeuze, maar ook je aaskeuze is niet helemaal onbelangrijk. Je aas moet het liefst zo attractief mogelijk zijn en makkelijk op te nemen. Ik kies daarom altijd voor klein aas als maïs, pellets en gebroken boilies. Ook maden schijnen erg succesvol te kunnen zijn, al is dit wel weer heel erg witvisgevoelig. Maar aan de andere kant trekken azende brasems soms ook weer karpers aan!

Als haakaas kun je ook goed kiezen voor opvallend aas, bijvoorbeeld een pop-up met een felle contrasterende kleur (eventueel voorzien van een dip). Karpers eten vaak niet veel in de winter, dus het liefst wil je natuurlijk dat je haakaas als eerste gepakt wordt. Pas daarom ook je hoeveelheid voer aan, en leg geen grote voerplekken aan. Een klein handje voer, al dan niet in een PVA zakje, is vaak al voldoende.

Actief vissen

Wat een erg succesvolle methode kan zijn is het actief afvissen van het hele water. Als je niet precies weet waar de karpers liggen, kun je ervoor kiezen met lichte loodjes en een opvallende pop-up het hele water af te vissen. Vooral in combinatie met een klein PVA zakje met wat pellets en verkruimelde boilies is dit een effectieve manier!

Trage aanbeten

Karpers zijn in de winter een stuk trager dan in de rest van het jaar. Een harde run zul je dan ook niet altijd krijgen, soms geven slechts enkele piepjes aan dat de karper gehaakt is. Blijf daarom altijd scherp opletten om deze aanbeten niet te missen! Ook je onderlijn kun je hierop aanpassen. Kies eens voor een iets kortere onderlijn en hair dan je gewend bent, zodat een trage karper eerder gehaakt wordt.

Blijf warm!

Om het in de kou toch nog een beetje uit te houden moet je er natuurlijk voor zorgen dat je goed warm blijft. Vooral als het zonnetje ineens weg is en de wind opsteekt kan het flink koud worden. En twee uur vissen in de kou lijkt dan ineens een stuk langer dan een uitgebreide weekend sessie in de zomer. Zorg daarom voor een warme en winddichte jas, een thermoskan met warm drinken en plaats een onthaakmat onder je voeten om te voorkomen dat de kou langs je voeten omhoog trekt. En als je niets vangt kan ook regelmatig verkassen geen kwaad, op die manier krijg je het vanzelf weer warm!

Hopelijk lukt het jou ook om met deze tips je (eerste) winterkarper te vangen. Lijkt het je toch maar niets, en blijf je liever thuis achter de TV zitten? Bedenk dan dat je daar zeker niets vangt!

PS: heb jij nog ervaringen, aanvullingen of andere tips voor het vissen in de winter? Laat het dan hieronder weten bij de reacties!

5 reacties op Wintervissen op karper

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *