De beste karperhaken
De ideale karperhaak bestaat natuurlijk niet. Wat de beste haak is hangt bijvoorbeeld af van het type water, welk aas je gebruikt, de prijs en natuurlijk je eigen persoonlijke voorkeuren. Toch is het wel belangrijk dat je goede karperhaken gebruikt en hier ook met vertrouwen mee kunt vissen. Daarom zal ik hieronder op een aantal aspecten ingaan die een (grote of kleine) rol spelen bij het kiezen van de juiste haak.
Haakmaten
Haken zijn er in alle formaten, van groot tot klein. Maar welke is nu voor jou de beste?

Haken zijn meestal in veel verschillende maten verkrijgbaar, van groot (maat 1) tot klein (maat 8)
Grote haken
Waar vaak als eerste naar wordt gekeken is de grootte van de haak. Iedereen wil graag grote karpers vangen (en karpers zijn eigenlijk altijd groot vergeleken bij de andere witvis soorten die er rondzwemmen), en daarom wordt er vaak voor grote karperhaken gekozen (maat 1 of 2). Dit lijkt een logische keuze: grote karpers vang je met grote haken. Maar is dit wel zo slim? Vaak kun je karpers ook prima (of zelfs beter) vangen met kleinere haken (maat 6 of 8). Een belangrijke voorwaarde is uiteraard wel dat de karperhaak sterk genoeg is, maar dat geldt net zo goed voor grote haken.
De ideale haakmaat
Zoals er geen perfecte karperhaak is, bestaat er ook niet zoiets als een ideale haakmaat. Mijn advies is echter om altijd voor een zo klein mogelijke haak te kiezen als de situatie het toelaat. Het klinkt misschien eng als je gewend bent om met grote haken te vissen, maar ik heb door kleinere haken te gebruiken nog nooit vissen verspeeld. Als ik karpers verspeel, wat gelukkig zelden gebeurt, is dit door lijnbreuk. Maar vanwaar deze voorkeur voor het gebruik van kleine haken?
Voordelen van kleine haken
Er zitten naar mijn mening een aantal belangrijke voordelen aan het gebruik van kleine haken. Allereerst zal een kleine haak minder opvallen bij de karper als hij je aas opneemt, omdat hij simpelweg minder groot en minder zwaar is. Daarnaast zal een kleine haak ook veel sneller en beter inhaken in de bek van de karper (prik maar eens met een grote spijker en een kleine punaise in je vinger om het verschil te merken!). Bovendien gaat het onthaken veel makkelijker omdat de weerhaken ook een stuk kleiner zijn, waardoor de hele discussie over wel of geen weerhaken eigenlijk ook niet meer van toepassing is.

Ook grote karpers zijn prima met kleine haken te vangen! Deze vis ving ik met 3 maïskorreltjes op een haakje 6.
Nadelen van kleine haken
Zitter er dan helemaal geen nadelen aan kleine haken? Uiteraard hebben ook kleine haken zo hun nadelen. Haken moeten uiteraard in overeenstemming zijn met de grootte van het aas. Als je bijvoorbeeld met een grote 24 mm boilie of zelfs met 2 boilies tegelijk vist in combinatie met een haak maatje 8, loop je grote kans dat de haak zonder te prikken weer uit de bek wordt getrokken of gespuugd. Dit is echter op te lossen door de hair langer te maken zodat de haak toch voldoende kan draaien, wat noodzakelijk is om de karper te haken. Daarom kies ik meestal liever voor een langere hair dan voor een grotere haak. Maar als je liever met een korte hair vist kun je bij groot aas inderdaad beter een grotere haak gebruiken.
Daarnaast zijn kleine haken iets lastiger te verwijderen, omdat je ze niet goed met je vingers beet kunt pakken. Je zult daarom sneller een tangetje nodig hebben om goed grip op de haak te kunnen krijgen. Maar ieder zichzelf respecterend karpervisser heeft wel een tangetje op zak, dus dat moet geen probleem zijn. Ook bij grote haken die muurvast zitten is het altijd beter om even een tang te gebruiken dan lang met je vingers de haak proberen los te wrikken waardoor de bek onnodig kan beschadigen.
Weerhaken
De discussie over weerhaken duurt al heel lang en zal voorlopig zeker ook nog niet afgelopen zijn…
Wel of geen weerhaak?

Wel of geen kleine weerhaak?
Er is de laatste jaren al heel wat gediscussieerd over het wel of niet gebruiken van weerhaken bij het vissen. Het belangrijkste argument dat gebruikt wordt door tegenstanders van de weerhaak is dat dit het onthaken bemoeilijkt en de bek van de karper onnodig beschadigt, waardoor het niet visvriendelijk is (al vraag ik mij dan af in hoeverre je op een ‘visvriendelijke manier’ een vis met een haak kunt vangen).
Aan de andere kant zijn veel karpervissers bang om vissen te verspelen, en als je de lijn niet goed strak houdt loop je inderdaad het risico dat karpers de haak lossen. Daarnaast kan een haak zonder weerhaak ook gaan ‘wandelen’ omdat hij niet goed vast blijft zitten, waardoor hij de bek van de karper als het ware kapot snijdt.
Voor allebei de standpunten is dus wel iets te zeggen. In dit vraagstuk lijkt de gulden middenweg daarom de beste oplossing, waarbij je de weerhaak iets plat knijpt zodat de haak goed blijft zitten, maar ook weer makkelijk te verwijderen is. En als je kleine haken gebruikt is dit eigenlijk niet eens nodig, omdat deze al een mini-weerhaak hebben.
Haak types
Karperhaken zijn in heel veel verschillende modellen verkrijgbaar. Ze zijn echter grofweg in te delen in een aantal standaard categorieën, die al dan niet met weerhaak verkrijgbaar zijn. Veel voorkomende types zijn bijvoorbeeld de Anti Eject haak en Long shank haak. Hieronder zal ik enkele veel gebruikte types bespreken:
Anti Eject haken
De Anti Eject haak is een prima allround haak met een korte steel en klauwvorm die stevig inhaakt. Als deze haak eenmaal in de bek van de karper geprikt zit dan blijft hij muurvast zitten, zodat je veilig stevig kunt drillen. Deze klauwhaken zijn geschikt voor diverse soepele rigs en combirigs.
Longshank haken
Zoals de naam al zegt heeft dit type karperhaak een lange (long) haaksteel (shank). Het grote voordeel hiervan is dat deze haken nog sneller zullen inhaken dan andere haken (zoals de Anti Eject haak). Als karpers het aas eenmaal opgenomen hebben in hun bek, kunnen ze deze haak bijna niet meer uit spugen zonder geprikt te worden.
Het nadeel van de lange haaksteel is echter dat je voorzichtig moet drillen. Door de hefboomwerking van de lange haaksteel kan de haak anders namelijk loswrikken en de bek van de karper beschadigen. Voorbeelden hiervan zijn de Long Shank hook en de No Escape hook van PB Products.
Extra sterke haken
Daarnaast zijn er ook haken die extra dik en sterk zijn uitgevoerd, zodat je er nog meer kracht op kunt zitten. Deze haken zijn daarom met name geschikt voor het vissen in de buurt van obstakels waarbij je veel druk op de karper wilt kunnen uitoefenen. Voorbeelden hiervan zijn de Jungle hook en Super Strong hook van PB Products.
Penvissen
Bij het struinend vissen met de pen kies ik altijd voor een haak met een wat bredere haakbocht. Hier zitten twee belangrijke voordelen aan:
1. Zoals de meeste penvissers vis ik meestal met maïs. Het liefst prik ik gelijk een stuk of 4 maïskorrels aan de haak, simpelweg omdat dit meer opvalt en om te voorkomen dat ik met een lege haak zit te vissen als voorns er een korreltje afsnoepen. Met een brede haakbocht heb je meer ruimte om wat extra maïskorrels op de haak te zetten (ook bij kleine haakmaten).
2. Daarnaast zul je bij het penvissen de haak zelf moeten zetten, en de haak dus door het aas heen vast moeten slaan in de bek van de karper. Omdat de maïskorrels op een brede haakbocht wat meer verspreid zitten zullen ze minder snel in de weg zitten bij het inhaken.
De nieuwe haken van Easy 2 Hook zijn bijvoorbeeld uitstekend geschikt voor het penvissen. Deze karperhaken hebben een redelijk brede haakbocht en zijn bovendien ook heel makkelijk en snel even aan je lijn te zetten.
Scherpe haken

Met schuurpapier blijft je haak scherp!
Wat veel vissers nogal eens vergeten is het controleren van de haakpunt. Als je een haak al een paar keer gebruikt hebt wordt deze steeds minder scherp doordat hij in contact komt met bijvoorbeeld steentjes en mosselen. Check daarom voor iedere inworp even je haak en zorg dat je altijd een vijl of een stukje fijn schuurpapier bij je hebt. Een scherpe haak is nog altijd de beste haak!
Ik heb aan de andere kant ook wel eens van karpervissers gehoord die geen haken willen kopen die los in een zakje zitten. Zij willen alleen haken die netjes naast elkaar op een rekje in de verpakking zitten, omdat de haken anders stomp zouden worden. Ik ben er zelf nog nooit geweest, maar ik kan me zo voorstellen dat in de fabriek alle haken gewoon in een grote bak liggen en vervolgens pas in rekjes of zakjes geplaatst worden. Dus om nu geen haken in losse zakjes meer te kopen lijkt mij onzin. Maar het kan natuurlijk geen kwaad om iedere haak even te controleren, en als het nodig is deze even op te scherpen met een kleine vijl die je natuurlijk standaard in je vistas hebt zitten.
Krimpkous
Om je onderlijn af te werken kun je een stukje krimpkous plaatsen op het einde van de haaksteel in een bocht van ongeveer 45 graden. De haaksteel wordt hiermee iets verlengd waardoor de haak beter zal inhaken en vaak netjes in de onderlip prikt. Daarnaast beschermd krimpkous ook je knopen tegen slijtage. Krimpkous moet je wel altijd even verwarmen met kokend water of stoom, zodat het krimpt, om het vervolgens af te laten koelen voor het uitharden.
Mits op de juiste manier aangebracht kan een stukje krimpkous voor een beter inhakingsvermogen zorgen. Maar omdat bij sommige haaktypes de haakogen al iets naar binnen staan en je lijn ook altijd aan de binnenkant het haakoog verlaat is het niet noodzakelijk. Zeker als je een wat stugger onderlijn materiaal (of gewoon Nylon) gebruikt, heb je voor een goed inhakingseffect niet perse krimpkous nodig.
Karperhaak merken
Er zijn veel verschillende merken karperhaken en iedereen heeft wel zijn favoriete merk dat ‘het beste vangt’.
Welk merk moet ik kiezen?
Er zijn een heleboel merken die haken in het assortiment hebben. Een karpermerk waar ik zelf altijd goede ervaring mee heb gehad is bijvoorbeeld het oer-hollandse merk PB Products. Uiteraard zijn er ook nog haken van Fox of Korda, maar hier betaal je wel de hoofdprijs voor en wat kwaliteit betreft doen merken als PB Products hier niet voor onder.
Goedkoop is duurkoop?
Pas echter wel goed op met haken die erg goedkoop zijn. Dit kunnen heus wel kwalitatief goede haken zijn, maar helaas zit er ook veel rommel tussen. Zo heb ik zelf ooit een zakje haken van het merk X2 gehad. Maar toen ik tot 2 keer toe een karper verspeelde omdat mijn haak doormidden brak heb ik het hele pakje direct de prullenbak in gemikt. Goedkoop bleek in dit geval toch duurkoop. Vergeet daarom niet: een goede haak kost misschien geld, maar een slechte haak kost je vissen!
Met welke haak vis jij?
Wat zijn jouw favoriete haken? En waarom kies je ervoor om deze haken te gebruiken? Laat het hieronder weten en deel je kennis met de andere karpervissers. Ook alle (opbouwende) kritiek is uiteraard welkom. Samen vangen we meer!
7 reacties op Wat is de beste karperhaak?