browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Wat heb ik nodig voor karpervissen? Deel 2

Geplaatst door op 16/06/2013

Deel 2 – Statisch vissen

In deel 1 heb ik gekeken naar de actieve manier van karpervissen en welke visspullen je hier allemaal voor nodig hebt. Bij het statisch vissen wordt er echter meestal met boilies gevist, waarbij de hengels passief in de steunen liggen. In deel 2 wil ik daarom stilstaan bij het statisch karpervissen en alle benodigdheden hiervoor bespreken.

Wat heb ik nodig voor het statisch vissen?

Vergeleken bij het penvissen komt er bij het statisch vissen met een zelfhaaksysteem een stuk meer kijken. Hiervoor heb je dan ook meer materiaal nodig. Tot de basisuitrusting die je in ieder geval nodig hebt behoren de volgende producten.

Hengels

Voor het statisch vissen heb je een standaard karperhengel nodig van 3,60 meter (12 ft) lang met een testcurve van 2,00 – 2,75 lb. Persoonlijk kies ik liever voor een lichte hengel van 2 lb, maar als je zwaar lood gebruikt of op grote stromende rivieren vist heb je een wat zwaardere hengel nodig.

Omdat het een passieve manier van vissen is waarbij je hengels het grootste deel van de tijd in de steunen liggen kun je prima met meerdere hengels vissen. Op de meeste plekken mag je gewoon met 2 hengels vissen (soms ook met 3 hengels maar dat vind ik zelf meestal niet nodig). Het voordeel van meer hengels is dat je meer uit kan proberen, verschillende stekken kan bevissen en natuurlijk meer kans maakt op een aanbeet.

Vrijloopmolens

Baitrunner karpervissen

Kies voor baitrunners met een (grote) metalen spoel

Bij het statisch vissen maak je gebruik van zogenaamde baitrunners, molens met een vrijloopsysteem. Nadat je hebt ingegooid en je lijn strak hebt gedraaid schakel je met een hendel het vrijloopsysteem in. De vis kan dan met geringe weerstand lijn van je molen nemen zonder dat je hengel het water in wordt getrokken. Zodra je aan de slinger draait wordt de vrijloopfunctie weer uit geschakeld en ga je verder met de gevechtsstand.

Kies bij voorkeur voor molens met een grote metalen spoel die voldoende lijncapaciteit hebben (minimaal 150-200 meter bij de gewenste lijndikte). Ook een inklapbare slinger is erg handig om je hengels makkelijk in een foudraal op te kunnen bergen.

Lijn

Kies bij deze manier van vissen altijd voor een slijtvaste lijn (ongeveer 0,30 – 0,35 mm) met weinig rek. Bij veel obstakels kun je voor een dikkere lijn kiezen (bijvoorbeeld 0,40 mm) of een schuurbestendige voorslag.

Als je op grote afstand vist of dicht bij gevaarlijke obstakels kunnen gevlochten lijnen handig zijn. Omdat een gevlochten lijn bijna geen rek heeft heb je namelijk heel direct contact de vis. Zorg er dan echter wel voor dat je met een gevlochten lijn heel voorzichtig drilt, anders scheurt de bek van de karper uit!

Hengelsteunen

Karper hengelsteunen

Ik gebruik het liefst goed klemmende hengelsteunen

Je hebt altijd 2 hengelsteunen nodig om je hengel op te leggen. De goedkoopste optie is om hiervoor 2 banksticks te kopen die je in de grond steekt. Op de voorste bankstick kun dan je een beetmelder plaatsen of een V-steuntje met een uitsparing voor je lijn. Op de achterste bankstick schroef je een hengelsteun waar je je hengel los op kan leggen of in vast kan klemmen, afhankelijk van je voorkeur. Zelf gebruik ik altijd een klemmende hengelsteun.

Als je op een harde ondergrond met stenen vist of bijvoorbeeld op een steiger kun je geen steunen de grond in duwen. In dat geval heb je een zogenaamde Rod pod nodig waarmee je 3 tot 4 hengels tegelijk veilig en stabiel op kunt stellen. Veel van deze modellen zijn ook uitgebreid verstelbaar wat erg handig is als je je hengels wat omhoog of juist omlaag wilt richten.

Beetmelders en hangers

Een elektronische beetmelder (ook wel beetmelder, optonic, bite alarm of pieper genoemd) is wel aan te raden. Omdat je soms lang moet wachten op een aanbeet verslapt je aandacht al snel. Als een gehaakte karper weg zwemt en lijn van je molen meeneemt registreert de beetmelder deze aanbeet en gaat piepen zodat je weet dat je beet hebt.

Standaard is het geluidsvolume van een beetmelder in hoogte verstelbaar, bij de wat duurdere modellen kun je ook de hoogte van de toon en de gevoeligheid instellen (hoe snel de beetmelder moet gaan piepen). Ook zijn er setjes verkrijgbaar met een draadloze ontvanger voor situaties waarbij je niet direct achter je hengels kan zitten.

Om ook aanbeten te registreren van gehaakte karpers die naar je toe komen zwemmen in plaats van je af heb je swingers of hangers nodig. Deze zorgen voor tegendruk op je lijn en bij een zogenaamde ‘terugloper’ (dropback) zakken ze naar beneden. Hiermee trekken ze je slap gevallen lijn mee waardoor de beetmelder af gaat. Ook deze zijn in allerlei formaten en kleuren leverbaar, waarbij iedere karpervisser weer zijn eigen favoriete model heeft. De functie blijft echter altijd hetzelfde, een stuk oud lood met een paperclip werkt in principe ook.

Rig materiaal

Voor een zelfhaaksysteem heb je een karper onderlijn nodig en een stuk lood. Een standaard hair-rig met een lengte van circa 20 cm. is een goed uitgangspunt om mee te beginnen. Je kunt ze kant-en-klaar aanschaffen maar ook gewoon zelf knopen van nylon of speciale braid (soepele gevlochten lijn), een wartel, haak en eventueel een stukje krimpkous, zodat hij helemaal naar jouw wensen is aangepast.

Het lood zorgt er voor dat de karper geprikt wordt als hij weg wil zwemmen met het aas in zijn bek. De karper schrikt hiervan en zwemt dan hard weg zodat de beetmelder afgaat. Normaal gesproken is 60-80 gram voldoende, bij harde bodems of zware stroming gebruik je vaak zwaarder lood. Inline lood (waarbij je lijn door het lood loopt) gooi je minder snel in de knoop, maar bij zachte bodems kun je juist beter kiezen voor wartellood om te voorkomen dat je onderlijn in de modder wordt getrokken.

Klein materiaal

Verder zijn de volgende zaken erg handig om mee te nemen: een boilienaald om je aas op de hair te zetten, een boilieboor om hard aas als boilies, pellets en tijgernoten voor te boren, een onthaaktang om iedere gevangen karper veilig te onthaken en een schaartje voor het maken van onderlijnen.

Schepnet + onthaakmat

Schepnet + onthaakmat

Een schepnet en onthaakmat zijn onmisbaar bij het karpervissen!

Als je dan eenmaal een karper gehaakt hebt wil je deze natuurlijk ook op de kant krijgen en er even een foto van maken. Zoals ik al eerder schreef is een schepnet niet snel te groot, en vooral als je alleen vist is een wat groter net erg handig bij het landen van de vis. Let op dat het net zelf van zacht materiaal is en fijne mazen heeft zodat de karper niet beschadigt.

Ook een dikke onthaakmat zou tot de standaard uitrusting moeten behoren van iedere zichzelf respecterende karpervisser. Maak deze vantevoren ook altijd goed nat zodat de slijmlaag van de karper niet kapot gaat. Een onthaakmat met opstaande randen voorkomt bovendien dat de karper er uit kan glijden en alsnog op de stenen terecht kan komen.

Aas

De absolute nummer 1 onder het karperaas is en blijft nog steeds de boilie, een hard gekookt deegballetje. Boilies zijn in heel veel formaten, geuren, kleuren en smaken verkrijgbaar. Ze vangen allemaal, het is vaak een kwestie van proberen (en vertrouwen!) om voor jou de beste boilie te vinden. En wil je de volledige controle zelf in handen hebben dan kun je ze ook zelf maken, wat vaak nog goedkoper is ook.

De laatste jaren maken ook andere aas soorten hun opmars zoals tijgernoten, pinda’s en pellets. Uiteraard is er nog een scala aan andere aassoorten, waaronder de bekende klassieker maïs, welke vaak wel wat gevoeliger zijn voor witvis en dus minder selectief. Wel kun je deze kleinere partikels prima inzetten samen met je boilies om een aantrekkelijke voerplek te maken!

Checklist statisch vissen

– 1 of 2 karperhengels + vrijloopmolen
– Nylon lijn 0,30 – 0,35 mm
– Rod pod of steunen + beetmelders en hangers
– Rig materiaal (onderlijn materiaal, haken, wartels en lood)
– Klein materiaal (boilienaald, boilieboor, onthaaktang, schaar)
– Schepnet en onthaakmat
– Aas (boilies, partikels, tijgernoten)

Uiteraard is de lijst met benodigdheden nog veel verder uit te breiden. Ik heb mij echter beperkt tot de belangrijkste zaken die je echt moet hebben. In principe is dit dan ook voldoende, zeker voor een beginnende karpervisser die echt nog geen voerboot, luxe stretcher of grote roltafel nodig heeft. Maar een hobby mag natuurlijk wat kosten, dus je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.

Mis je hierboven nog belangrijke dingen die ik niet genoemd heb? Laat het dan even weten bij de reacties!

2 reacties op Wat heb ik nodig voor karpervissen? Deel 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *