Deel 1 – Actief vissen
Wat heb ik allemaal nodig voor het karpervissen? Een vraag die veel gesteld wordt door (beginnende) karpervissers. In dit artikel zal ik een beschrijving geven van de belangrijkste visspullen die je nodig hebt bij het vissen op karper. Eventuele aanvullingen zijn welkom in de reacties onderaan!
Als je jezelf een beetje in alle verkrijgbare karperspullen verdiept zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Het ene hengelsportmerk heeft een nóg breder assortiment dan het andere merk. Een heleboel producten zijn echter niet noodzakelijk en soms zelfs totaal overbodig. Maar wat heb je nu wel nodig?
Actief of passief?
Allereerst is het belangrijk om onderscheid te maken tussen twee manieren van vissen: statisch en actief. Welke manier van vissen je wilt beoefenen (of allebei) is van grote invloed op het materiaal dat je nodig hebt. Met statisch vissen bedoel ik het vissen met de hengels in de steunen, waarbij je veelal passief wacht tot een karper zich laat vangen via een zelfhaaksysteem. Met actief vissen heb ik het over penvissen of drijvend vissen aan de oppervlakte.
Wat heb ik nodig voor het penvissen?
Ik begin in deel 1 met het benodigde materiaal voor het actief vissen, niet alleen omdat ik dit vaak de leukste manier van vissen vind, maar ook omdat ik iedere startende karpervisser adviseer hiermee te beginnen. Bij het actieve vissen leer je simpelweg ontzettend veel over het gedrag van de karper. Deze kennis zal je later ook bij het statische vissen (deel 2) weer goed kunnen gebruiken.
Hengel en molen

De hengel moet soepel genoeg zijn om alle klappen goed op te vangen.
Allereerst heb je natuurlijk een werphengel nodig met een molen. Standaard zijn karperhengels 3,60 meter (12 ft) lang, maar voor het actieve vissen is een iets langere hengel van 3,90 meter (13 ft) aan te bevelen. De testcurve (buigzaamheid) van een hengel moet het liefst niet te hoog zijn, zelf vind ik een testcurve van 1,5 lb het fijnste vissen. De hengel vangt dan de klappen goed op en geeft ook veel meer plezier tijdens het drillen. Heb je echter geen zin of geld om gelijk een nieuwe karperhengel aan te schaffen? Je kan ook prima een spinhengel of andere werphengel gebruiken, kies dan wel de langste hengel uit die je hebt.
Daarnaast moet er uiteraard een werpmolen op. Voor welke molen je kiest maakt eigenlijk niet zoveel uit, zolang er maar een goed werkende slip op zit die verstelbaar is en niet te veel hapert bij het afgeven van de lijn. Wel let ik altijd op of de spoel van metaal is en niet van kunststof, omdat deze molens net wat steviger zijn. Te klein is een molen niet zo snel omdat je eigenlijk altijd vlak onder de kant vist, een gemiddelde roofvis / witvis molen voldoet dus ook prima.
Lijn
Ik kies er eigenlijk altijd voor om nylon lijn op de molen te spoelen. Hier zit namelijk nog wat rek in wat de runs van de karper netjes opvangt. Een gevlochten lijn bezit nagenoeg geen rek en valt daarom af voor deze manier van vissen. Over het algemeen kun je met een soepele lijn met een lijndikte tussen de 0,20 mm en 0,25 mm prima uit de voeten, uiteraard afhankelijk van de aanwezigheid van lelies, paaltjes en andere eventuele obstakels.
Klein materiaal
Verder heb je ook nog het een en ander aan klein materiaal nodig, waaronder een dobber, haken en lood. Je kunt het beste kiezen voor een slanke pendobber met een bevestigingsoog aan de onderkant. Het voordeel hiervan is dat de dobber makkelijk omklapt zodat hij niet zo snel breekt of vast komt te zitten als de karper door de waterplanten heen zwemt. Als je ook in het donker wilt vissen zijn er speciale modellen verkrijgbaar waar je een breekstaafje in kan plaatsen.
De dobber schuif je op de lijn en zet je vast met bijvoorbeeld 2 kleine loodhagels. Deze knijploodjes heb je ook weer nodig om de dobber goed uit te loden. Voor de oppervlakte visserij is een dobber en lood niet nodig, hier heb je genoeg aan een enkele haak die je rechtstreeks aan de hoofdlijn bevestigt. Lees ook mijn eerdere blogpost om te kijken wat nu precies een goede karperhaak is.
Tot slot mag ook een tangetje om de karper te onthaken niet ontbreken in je vistas, evenals een handig schaartje om je lijn door te knippen.
Schepnet
Om een gehaakte karper veilig op de kant te krijgen heb je een groot schepnet nodig. Let op dat je schepnet niet te klein is. Een groot (liefst fijnmazig) landingsnet is een stuk makkelijker bij het scheppen, en beter voor het welzijn van de karper. Kies bij voorkeur wel voor een schepnet dat je goed in kan klappen zodat je hem makkelijk mee kunt nemen.
Onthaakmat
Als karpervisser heb je natuurlijk altijd het beste voor met de karper, en wil je de karper ook in de toekomst nog een keer in onbeschadigde toestand terug kunnen vangen. Daarom is het erg belangrijk dat je een gevangen karper altijd voorzichtig behandelt, goed nat houd en snel weer in het water terug zet.
Een onthaakmat speelt hierbij een grote rol. Een gevangen karper kan op de kant vaak nog flink spartelen. Als hij dan op stenen, takken of een andere harde ondergrond ligt is hij al snel beschadigd. Zorg er daarom voor dat je altijd een goede onthaakmat bij je hebt!
Aas
Alleen al over aas kun je boeken vol schrijven. Ik kies echter altijd voor kleine en zachte aassoorten waarbij zoete maïs uit blik mijn favoriet is. Maïs heeft vaak een goede instant vangkracht wat erg belangrijk is bij het penvissen. Hiermee kun je prima wat kleine voerplekjes maken en deze om de beurt afvissen.
Daarnaast kun je voor aas denken aan bijvoorbeeld hennep, duivenvoer, kikkererwten, kapucijners, macaroni, wormen en maden. Voor het drijvend vissen aan de oppervlakte zijn brood, katten- en hondenbrokken weer erg geschikt.
Checklist actief vissen
– Werphengel + molen
– Nylon lijn 0,20 – 0,25 mm
– Dobber, haken, lood en onthaaktang
– Schepnet
– Onthaakmat
– Aas (blik maïs en brood)
Dit was het even wat betreft het actieve penvissen. Natuurlijik zijn er altijd nog aanvullingen mogelijk op deze lijst. Als je daarom nog nuttige tips hebt, laat dan even een reactie achter. In deel 2 ga ik verder in op het statisch karpervissen.
1 reactie op Wat heb ik nodig voor karpervissen? Deel 1