In de meivakantie ben ik weer naar Noorwegen op vakantie geweest, en het klopt inderdaad wat ze zeggen: het is onmogelijk om hier geen vis te vangen! Maar hoe pak je dit het beste aan? Lees hieronder mijn ervaringen en tips!
Ik was al eerder op vakantie in Noorwegen geweest, maar toen was het sportvissen beperkt gebleven tot het vissen op forel in snelstromende riviertjes en meren. Deze keer zaten we echter in een huisje aan een fjord met een boot erbij, dus werd het uiteraard een week zeevissen. Noorwegen wordt wel eens het paradijs voor zeevissers genoemd, en dat is niet voor niets!
Vissen in Noorwegen
Het makkelijkste is om gewoon met het vliegtuig naar Noorwegen te gaan. Van Amsterdam naar Bergen is het nog geen 2 uur vliegen, maar je bevind je dan toch ineens in een totaal andere omgeving. Je kan ook met de auto gaan, maar dan ben je al snel 2 dagen onderweg en door de bootreis is het vaak nog duurder dan vliegen.
Je hengels kunnen prima in het vliegtuig mee als (extra) ruimbagage. Ik heb hiervoor gewoon een stuk PVC afvoerbuis van 2 meter gehaald bij de Gamma en er een schroefdop op vastgelijmd, dat werkt net zo goed als een dure hengelkoker. Ik heb dit al vaker gedaan en er nog nooit problemen mee gehad.
Zorg daarnaast ook dat je voldoende kunstaas en ander klein materiaal bij je hebt, je verspeelt namelijk regelmatig wat als je weer eens vast zit. En als je lokaal nieuwe spullen moet kopen ben je al snel veel geld kwijt, want Noorwegen is helaas een duur land!
Hengels
Maar wat voor hengels en materiaal kun je nu het beste meenemen? Dit hangt er natuurlijk een beetje van af op welke diepte je vist en op welke vissoort. Ik zou er in ieder geval voor kiezen om 2 boothengels mee te nemen (een lichte en een wat zwaardere) en een gemiddelde spinhengel waar je in Nederland ook mee op snoek vist. Een (grote) reel is niet perse nodig, tenzij je echt heel zwaar en diep (200 meter) gaat vissen. Een reel vist over het algemeen wat prettiger, maar een normale molen is ook prima.
Wel is het erg belangrijk dat je gevlochten lijn gebruikt! Gevlochten lijn is namelijk een stuk dunner zodat je weinig last hebt van stroming en minder zwaar lood hoeft te gebruiken. Maar het grootste voordeel van gevlochten lijnen is dat er nagenoeg geen rek in zit. Hierdoor kun je ook op grotere dieptes iedere aanbeet perfect aanvoelen, en voel je bijvoorbeeld op 100 meter diepte je pilker perfect tegen de bodem tikken. Met nylon daarentegen ben je het gevoel vaak al na 30 meter kwijt en moet je al snel veel zwaarder lood gaan gebruiken.
Het leukste hierbij is om zo licht mogelijk te vissen. Met een spinhengel, een dunne gevlochten lijn (0,15 mm) en een 80 grams pilker kom je vaak al een heel eind.
Kunstaas
De bekendste manier is het vissen met een pilker. Een pilker is eigenlijk gewoon een stuk lood in de vorm van een visje, voorzien van een kleur en een dreg. Iedereen heeft zo zijn favoriete kleuren en vormen, vaak afhankelijk van het type weer (wind, regen of zon). Zelf heb ik hier weinig logica achter kunnen ontdekken, eigenlijk vingen alle kleuren en vormen wel vis.
Daarnaast kun je ook prima vissen met ander kunstaas als shads, pluggen, lepels of een reepje vis. Maar wat mij betreft is het vissen met een pilker de meest effectieve manier. Je laat hem zakken tot de bodem, trekt hem met een ruk omhoog en laat hem weer langzaam en gecontroleerd naar de bodem terug zakken. Simpeler kan eigenlijk niet. Dat je kunstaas niet snel te groot is kun je overigens wel zien aan deze kleine rover op de foto hiernaast!
Stekken
Een aantal zaken zijn onmisbaar voor het succesvol vissen in de fjorden. Dat zijn een boot met betrouwbare motor, een dieptemeter en een waterkaart waarop de dieptes aangegeven staan. Natuurlijk kun je overal wel een visje vangen, maar vooral diepe plekken waar ineens een ondiep gedeelte ligt zijn interessante stekken. Met een waterkaart kun je vooraf deze plekken opzoeken en op de dieptemeter zie je precies het bodemverloop met de bijbehorende diepte.
Op ondiepe gedeeltes (10 – 25 meter) vingen wij over het algemeen de wat kleinere vissen. Hoe dieper je vist, hoe groter de vissen worden. Het makkelijkste is hierbij om op de wind of de stroming over je stekken te drijven en zo het hele gebied af te vissen. Vang je op een bepaalde stek niets? Gewoon even verder varen, en het ergens anders opnieuw proberen, net zolang tot je vis vangt.
Vissoorten
De meest door ons gevangen vissoorten zijn kabeljauw en koolvis van zo’n 2 kilo. Daarnaast vingen wij ook nog een enkele pollak en schelvis, maar dat was het dan ook wel.
Toch kun je ook kans maken op andere vissoorten als heilbot, leng en haai, maar die hebben wij helaas niet gevangen. Volgens de verhuurder van ons huisje kun je daarvoor het beste in de herfst en winter vissen, dan zijn de vissen ook vaak een stuk groter (gemiddeld 6 – 7 kilo met uitschieters tot 20 kilo).
Voorzichtig omhoog drillen
Als je dieper vist dan 20 meter komt vaak de zwemblaas door de bek naar buiten, omdat deze zich niet zo snel kan aanpassen. Je moet de vis dan gelijk afmaken omdat hij anders langzaam dood gaat. Ook als je de vis langzaam omhoog drilde gebeurde dit toch regelmatig. Vooral kabeljauw had hier last van, koolvis kan er meestal wat beter tegen.
Dit vond ik wel een groot nadeel aan het vissen in de fjorden. Ik vind het prima om een vis mee te nemen, maar je kunt hier in 2 uur tijd je hele vriezer vol vangen en dan is het toch leuk als je de andere vissen die je vangt allemaal weer levend terug kan zetten. Wil je dit voorkomen dan moet je de vis dus langzaam (!) binnenhalen en liefst ook niet te diep vissen.
Een aanrader
Het vissen in de fjorden is een mooie ervaring voor iedere sportvisser en natuurliefhebber. Het is niet moeilijk om hier een visje te vangen, en daarom is het ook voor minder ervaren vissers erg leuk om te doen. Lekker in een bootje op het water, in een schitterende omgeving waarin je nagenoeg geen andere mensen tegenkomt… kortom: een aanrader!