browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Bijzondere vangsten bij het vissen

Geplaatst door op 27/10/2012

Tijdens het vissen maak je soms bijzondere dingen mee. Zo overkomt het de meeste vissers wel eens dat ze een rivierkreeft, eend, meerkoet of andere watervogel aan de haak slaan. Maar dit is nog lang niet alles, het kan soms nog veel gekker. Dit zijn een aantal van de meest opvallende vangsten die ik heb gedaan aan de waterkant. Heb jij ook een unieke vangst gedaan? Laat het dan weten met een reactie onderaan!

Snoek aan boilie

Met een sprong belande hij in de boot

Het is mij al meerdere keren overkomen dat ik tijdens het binnendraaien van mijn karperhengel een snoek ving op een boilie. Dit klinkt misschien wat vreemd voor een roofvis, maar het is wel te verklaren. Tijdens het binnendraaien schiet de boilie namelijk alle kanten op. Door deze bewegingen en de felle kleuren die boilies vaak hebben doen ze in dat geval niet onder voor een mooi gekleurd kunstaas met een goede actie. En als agressieve rover kan een snoek dan soms fel toe happen.

Ik heb het echter ook een keer meegemaakt dat ik een snoek ving op een boilie die gewoon stil in het water lag. Op een gegeven moment kreeg ik een kleine run en bleef mijn hengeltop steeds heen en weer bewegen. Omdat ik er van uitging dat het wel een brasem zou zijn, stond ik flink verbaasd te kijken hoe er ineens een grote snoek voor mij in het water lag. Keurig netjes gehaakt met mijn rig in zijn bek. En het mooiste kwam toen ik de snoek wilde scheppen… Met een fraaie sprong kwam hij precies in de boot terecht die naast de steiger lag!

Ik viste op dat moment met een zoete birdfood boilie, dus er zat verder geen vis(meel)lucht aan de boilie. Wellicht dat deze snoek besloten had om die dag als vegetariër door het leven te gaan?

Schildpad losgelaten?

Een flinke schildpad van ruim 20 cm.

Een schildpad houden is in het begin vaak erg leuk. Alleen worden ze op een gegeven moment een beetje te groot voor het aquarium en beginnen ze toch ook wel erg te stinken. Als mensen dan op vakantie gaan en er niet meer voor kunnen zorgen belandt hij vaak in de sloot achter het huis. Je zou zeggen dat ze in de winter niet overleven, omdat ze eigenlijk thuis horen in een warm land. Toch weten ze zich soms nog jarenlang in leven te houden, en vooral tijdens warme zomerse dagen kun je ze tegenkomen als ze lekker in het zonnetje liggen.

Tijdens het vissen met de vaste lat in een cultuurwater met daar rond omheen wat huizen heb ik (zelfs tot twee keer toe) een schildpad weten te vangen. Ik zat met maden te vissen op een voerplekje, en na een flink aantal mooie voorns en wat brasems kreeg ik een mooie aanbeet. Ik sloeg aan en…  zat vast! Tenminste, dat dacht ik, want ineens bleek ‘het’ toch te bewegen. Toen ik deze zwemmende ‘baksteen’ (?!) uiteindelijk naar boven kreeg bleek het om een flinke schildpad te gaan van ruim 20 cm. Ik had hem nog mee naar huis genomen, maar omdat ik er geen liefhebber voor kon vinden is hij toch maar weer terug de sloot in gegaan.

Niet gehaakt, toch gevangen

Samen met mijn vismaat was ik een middag aan het vissen op snoek met een dode voorn. Op een gegeven moment kreeg hij eindelijk de eerste aanbeet, en na een korte dril lag er een leuk snoekje voor de kant. Toen we goed keken zagen we echter dat hij helemaal niet gehaakt was. Hij had de staart van de voorn stevig tussen zijn bek geklemt, terwijl de haak gewoon los buiten zijn bek hing. Terwijl ik hem wilde scheppen besloot hij dat hij het nu wel lang genoeg vol had gehouden. Hij deed zijn bek open, liet de voorn los, draaide zich om en zwom weg. Met een snelle beweging wist ik de snoek echter toch nog in het net te krijgen, zodat er alsnog een glimlach verscheen op het al enigszins beteuterde gezicht van mijn vismaat!

Pas op voor de kat!

Nadat mijn allereerste bamboe hengel kapot was gegaan kreeg ik een heuse vaste lat, een mooie donkerblauwe telescoophengel van 3 meter lang. Als klein jongetje zat ik hiermee in de zomervakantie hele dagen te vissen in de sloot voor ons huis. Dat ik met deze effectieve methode de ene na de andere voorn omhoog takelde was ook de kat van de buren niet ontgaan. Juist toen ik een voorntje ophaalde en hem beet wilde pakken was de kat mij met een sprong te snel af. Gelukkig liet hij toch redelijk snel los zodat ik het voorntje alsnog in veiligheid kon stellen. Behalve de schrik had hij er verder niets aan over gehouden, en ging hij weer snel terug het water in. Sindsdien lette ik altijd goed op of er geen kat achter mij rond sloop..

Als ratten in de val

De bewuste rattenval met allemaal dode vissen.

Toen ik nog op de basisschool zat was ik tijdens warme zomerdagen vaak aan het water te vinden met mijn schepnet. Zonder hengel wist ik op deze manier veel kleine visjes (‘guppies’) en voorns te vangen. Tijdens de paaitijd speelde ik het met mijn kleine schepnetje zelfs klaar om 2 (normaal erg schuwe) zeelten tegelijk te scheppen. Jaren later heb ik met dezelfde tactiek 2 snoeken tegelijk weten te vangen!

Tijdens het penvissen op karper ontdekte ik dat er een flinke kooi als rattenval de gehele doorgang van een duiker blokkeerde, mijn favoriete penstek. In deze val zaten diverse dode ratten en brasems. Toen ik goed keek zag ik dat er enkele snoeken met de bek tegen de kooi aan lagen te watertanden.. Voorzichtig plaatste ik mijn karpernet achter de snoeken, zodat ze tussen mijn net en de kooi in lagen. Met een snelle beweging schepte ik richting de ijzeren kooi en vervolgens ontplofte het water zowat onder mij. Er zaten twee snoeken in mijn net die flink tekeer gingen, waarvan de grootste ruim een meter was. Omdat dit de eerste metersnoek was die ik ‘gevangen’ had heb ik er snel nog even een foto van gemaakt voordat hij weer terug mocht. Sindsdien begrijp ik de vangkracht van een dode aasvis waar statisch mee gevist wordt!

Twee onafscheidelijke rijenkarpers

In de Hoeksche Waard lopen overal kreken door de polder waar vaak veel karper in rond zwemt. Ik heb hier dan ook al veel met mijn penhengel en een blikje maïs gevist. Het merendeel (zo’n 90 tot 95 %) van de karpers dat hier rond zwemt zijn schubkarpers, spiegelkarpers zijn hier op de meeste plekken een zeldzaamheid. Wel had ik er ooit een keer een kleine rijenkarper weten te vangen.

Een perfecte rijenkarper. Schitterend!

Op een avond zat ik samen met een vismaat te vissen, maar een aanbeet bleef helaas uit. We besloten toen allebei op een gezamenlijke voerstek te gaan vissen zodat we nog wat konden kletsen, de karper liet het toch afweten… tot mijn maat ineens beet krijgt en een prachtige rijenkarper vangt! Ik was natuurlijk wel een beetje jaloers, dus nadat ik een paar foto’s heb gemaakt leg ik mijn hengel op dezelfde plek weer in terwijl ik zeg: “En nu ga ik ook even zo’n rijenkarper vangen”. En geloof het of niet, maar binnen 5 minuten lag er weer een rijenkarper op de onthaakmat! Het bleek overigens dezelfde te zijn die ik een aantal jaren daarvoor ook al eens had gevangen, een paar kilometer verder op. Zou dit toeval zijn? Of waren het broer en zus die samen aan het eten waren? Het was in ieder geval erg bijzonder om op deze manier 2 rijenkarpers achter elkaar te vangen op dezelfde stek!

Daarnaast zijn er nog tal van andere voorvallen die me te binnen schieten. Zo heb ik eens 12 voorns aan dezelfde made gevangen (compleet uitgezogen, dat wel), voorns en baarsjes die ik ving aan een kale rood glimmende haak, een snoek die zich vast had gebeten in het leefnet en niet meer los wilde laten…

Heb jij ook wel eens wat bijzonders aan de haak geslagen? Reageer dan hieronder en deel jouw ervaring met de rest!

1 reactie op Bijzondere vangsten bij het vissen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *